În perioada 19-25 iunie, în Oradea, va avea loc cea de-a V-a ediţie a festivalului Zilele Sfântului Ladislau. În acest an, organizatorii au decis să invite deopotrivă maghiari şi români, în cadrul unui eveniment bilingv, care va reuni în Cetate cele mai renumite trupe rock din Ungaria.

 

„Această a V-a ediţie are o cifră rotundă şi ne-am propus să-i conferim festivalului o ţinută mai înaltă”, a spus în deschiderea conferinţei de presă Zatykó Gyula, organizator al evenimentului. „De la bun început, am decis să ne adresăm şi românilor prin acest festival. De aceea vom încerca să oferim o ediţie bilingvă, iar acest lucru este vizibil încă din promovarea evenimentului”, a mai specificat Zatyko Gyula. „La fel ca şi în anii trecuţi, vom păstra evenimentele de mare succes, cum sunt activităţile pentru copii, cele de gătit în aer liber, sau evenimentele dedicate orădenilor plecaţi. Adăugîm însă valoroase concerte, aducem în Oradea trupe legendare, pentru a completa paleta evenimentului”, a mai spus acesta.

Zilele Sfântului Ladislau sunt organizate cu sprijin logistic şi financiar din partea Primăriei Oradea. Făcând referire la istoria oraşului şi Legenda Sfântului Ladislau, Dacian Palladi, city manager, a vorbit despre recunoaşterea istoriei care leagă comunitatea română de cea maghiară, dar şi despre construirea unui viitor comun. „Este firesc să apreciem ceea ce istoria a scris, iar pe de altă parte să legăm această istorie de un prezent şi de un viitor comun. Administraţia locală îşi prezintă intenţia onestă, prin sprijinul acestui festival. Suntem încântaţi că există deschidere spre colaborare şi apropiere culturală”, a spus Dacian Palladi.

În acelaşi timp, Mihai Jurca, director al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului Oradea şi-a exprimat dorinţa de a promiva acest festival peste hotare.

„Dacă anul trecut evenimentul a avut 30.000 de vizitatori, anul acesta sperăm la 50.000. Ne dorim ca prin astfel de acţiuni să atragem în Oradea turişti. În acest sens, dorim să alcătuim pentru ediţia viitoare un plan de promovare care să includă reclamă în Ungaria cu cel puţin o lună înainte de eveniment, dar şi invitarea în festival a unor jurnalişti maghiari care să experimenteze un city-break în Oradea”, a spus Jurca.

Apogeul festivalului va fi fără îndoială în weekend-ul 23-25 iunie, când pe scenă vor urca cele mai îndrăgite formaţii maghiare. Seara de vineri, 23 iunie, va începe cu concertul muzicienilor de la Loyal, formaţie de blues-rock înfiinţată în Budapesta, dar care are membrii şi în Transilvania. Tot vineri, vor urca pe scenă Pannonia Allstars Ska Orchestra, una din cele mai dinamice şi cosmopolite trupe maghiare. PASO îmbie cu măiestrie stilurile ska şi dancehall, regae şi dub, cărora le adaugă într-o manieră creativă elemente de jazz şi de folclor maghiar.

În aceeaşi zi de vineri va concerta şi formaţia Anna and the Barbies, o trupă rock din Budapesta, cu o vechime de 10 ani. Sâmbătă, 24 iunie, de la ora 19.00, va urca pe scenă formaţia KFT, autoarea hiturilor Afrika, Balatoni Nyar, sau Babu Vagy. Orădenii se vor bucura şi de prezenţa muzicianului Demjen Ferenc, tot în 24 iunie. Ziua de 25 iunie este dedicată formaţiilor-legendă. Astfel, pe scena din Cetate vor urca Metropol Group şi Omega. Aşa cum a explicat în conferinţă Orbán András, Metropol a pregătit pentru concert atât melodii cu text în limba română, cât şi melodii cu text în limba maghiară.

Prezent de asemenea la conferinţa de presă, Kóbor János le-a transmis orădenilor că vor avea parte de un concert de poveste, în care vor auzi hituri de pe toate albumele trupei, fiind anunţat un maraton rock de peste două ore. Celebri în Europa de Vest şi nu numai, legaţi printr-o strânsă prietenie de legendara trupă Scorpions, alături de care au punctat multiple concerte, Omega se află pentru prima dată într-un concert din Oradea, fiind cadoul surpriză al organizatorilor pentru vizitatorii festivalului.