Consiliul Local a aprobat ieri proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2017. Proiectul a fost votat doar de liberali, consilierii UDMR şi PSD fiind nemulţumiţi că niciuna dintre propunerile lor nu a fost acceptată. Astfel, din 2017, se majorează suprataxarea clădirilor neîngrijite la 400%, se scumpesc abonamentele de parcare şi se menţine supraimpozitarea celei de-a doua locuinţe cu 50%.

Şedinţa de ieri a Consiliului Local Oradea a avut pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2017. Înainte de şedinţă, primarul Ilie Bolojan a declarat că, în principiu, taxele şi impozitele locale rămân la acelaşi nivel ca în 2016, cu unele modificări. Astfel, impozitul pe clădiri aferent persoanelor juridice a scăzut la 0,95%.

„Am pierde, ipotetic, 1,2 milioane lei, însă vom compensa cu ce se va construi în Oradea. Vom rămâne oraş competitiv, interesant pentru investiţii”, a declarat primarul Oradiei. Potrivit acestuia, firmele pot primi un discount de până la 95% din acest impozit, în funcţie de numărul de locuri de muncă create. Bolojan a mai menţionat că s-a menţinut diferenţa la impozitul pe clădiri aferent persoanelor fizice, respectiv persoanelor juridice: la clădirile nerezidenţiale impozitul este de 0,95% pentru persoane juridice, respectiv 0,6% pentru persoane fizice; iar la clădiri rezidenţiale, impozitul este de 0,3% pentru persoanele juridice şi 0,1% pentru persoanele fizice. Pe de altă parte, se menţine impozitul suplimentar de 50% pentru a doua şi a treia proprietate, deşi această taxă a fost eliminată din Codul Fiscal. „Am considerat că cei care au mai multe proprietăţi au mai multe venituri şi pot plăti acest impozit”, a afirmat Ilie Bolojan. Totodată, în 2017, se majorează impozitul plătit pentru clădirile neîngrijite. Dacă, în acest an, supraimpozitarea era de 100%, în 2017 va fi de 400%. „Nivelul maxim este de 500%”, a menţionat primarul, adăugând că s-a luat această decizie pentru că Legea faţadelor permite administraţiilor locale să împrumute şi proprietarii care nu au clădiri monument istoric. El a precizat însă că această facilitate este aplicabilă doar pentru clădirile din centrul istoric, ceilalţi trebuind să se descurce. Cei care decid să-şi reabiliteze clădirile vor fi scutiţi de la plata impozitului timp de cinci ani. Pentru anul 2017 au fost identificate, de către echipele formate din poliţişti locali şi inspectori de urbanism, nu mai puţin de 248 de imobile aflate în stare de degradare, pentru care s-a cerut ieri votul în CLO. Pentru acest an, au rămas în plată 140 de clădiri. „10% dintre clădiri s-au conformat, fiind în proces de reabilitare a faţadelor”, a mai menţionat Bolojan.

Fără discount la parcări

Alte modificări la taxele şi impozitele locale se referă la parcări. Mai exact, cresc abonamentele prin diminuarea discounturilor acordate. „Nu este vorba de o majorare efectivă. Taxa de parcare va rămâne tot 2 lei pe oră. Modificările pe care le facem vizează uniformizarea discounturilor pe care le acordăm la abonamentele pentru diferite parcări. Astfel, discountul pentru un abonament de trei luni va fi de 5%, cel pentru un abonament de şase luni va fi de 10%, iar pentru un an, de 15%”, a afirmat primarul Oradiei. Prin uniformizarea bonificaţiilor, preţul unui abonament pentru trei luni în parcările de la şosea marcate cu linie albă se va majora de la 170 lei la 200 lei, cel al unui abonament pentru şase luni va creşte de la 320 lei la 380 lei, iar abonamentul pentru un an se va scumpi de la 650 lei la 700 lei. De asemenea, se majorează abonamentele în parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie astfel: abonamentul pentru o lună creşte de la 65 lei la 70 lei, cel pentru trei luni - de la 195 lei la 200 lei, iar cel pentru şase luni - de la 351 lei la 380 lei.

Propunerile opoziţiei, respinse

În şedinţa CLO, consilierii Huszar Istvan (UDMR) şi Liviu Sabău-Popa (PSD) au constatat că niciuna dintre propunerile de modificare ale proiectului privind taxele şi impozitele locale făcute de cele două grupuri de consilieri din opoziţie nu au fost luate în considerare, astfel că au cerut vot în plen pentru fiecare dintre acestea.

„Acest material este propunerea pe care o face Executivul. În mod cert nu toate propunerile făcute la dezbaterile publice au fost acceptate. Niciodată nu s-a întâmplat asta. Parte dintre ele au fost acceptate, parte dintre ele nu au fost acceptate”, a răspuns primarul Ilie Bolojan la protestul consilierilor opoziţiei. La rândul său, Huszar Istvan a remarcat că primăria a luat în considerare doar propunerile venite din partea cetăţenilor şi care îi priveau exclusiv pe aceştia. Apoi, Huszar a cerut vot în plen pentru: acordarea unei bonificaţii de 10% la plata integrală a impozitelor datorate de persoanele juridice până la 31 martie; scăderea impozitului pe clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice de la 0,6% la 0,5%; majorarea supraimpozitării clădirilor neîngrijite la 200% în loc de 400%; eliminarea supraimpozitării cu 50% a celei de a doua clădiri şi următoarele pe motiv că nu este legală; uniformizarea abonamentului pentru parcare, care să fie acelaşi pentru toate tipurile de parcări din oraş. La rândul său, social-democratul Liviu Sabău-Popa a propus scăderea impozitului pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice de la 0,6% la 0,2%; scăderea taxei pe spectacole şi evenimente de la 5% la 2%; introducerea în stabilirea taxelor şi impozitelor locale a unui indice de impozitare care să ţină cont de nivelul veniturilor medii din Oradea şi să fie mai mic decât cel din municipiile situate pe o rază de 250 kilometri. Toate propunerile au fost respinse, în favoarea lor votând doar cei şapte consilieri locali ai UDMR şi PSD prezenţi la şedinţă, cei 16 liberali votând împotrivă. La final, proiectul privind taxele şi impozitele locale a fost votat în forma propusă de Primărie, fiind votat doar de cei 16 liberali.