Deși nu a plouat, nu a fost frig, iar organizarea a fost mult mai bună decât anul trecut, în octombrie, numărul celor care au ieșit sâmbătă, 25 martie, în Piața Unirii, la adunarea publică pentru schimbarea Constituției a fost mai mic. O bună parte dintre cei care au asistat la discursurile din centrul orașului au plecat apoi în marșul împotriva avortului.

Cu 10 minute înainte de ora 16.00, când în Piața Unirii din Oradea se adunaseră deja câteva mii de oameni, terasele de pe Corso erau la fel de pline ca în fiecare weekend. Anunțat de organizatori ca un eveniment care va strânge 10.000 de oameni, adunarea publică a strâns în jurul a 6.000 de persoane.  Încă de la intrarea în Piața Unirii oamenii au fost întâmpinați de voluntari cu bentițe tricolore pe braț care împărțeau afișe. Majoritatea le luau, dar unii pretextau că sunt doar în trecere. Piața era înconjurată de la un capăt la altul de jandarmi. Adunarea era pestriță, femei cu copii, tineri care își făceau selfie-uri, grupuri de preoți în robe, oameni la costum și foarte mulți vârstnici. Când s-a auzit Marșul lui Iancu din turnul Primăriei Oradea, scena a devenit aproape neîncăpătoare, umplută cu un melanj format din episcopi – Sofronie Drincec (ortodox), László Böcskei (romano-catolic), Virgil Bercea (greco-catolic), István Csűry (reformat), politicieni – Ioan Mang (PSD), Traian Bodea (ALDE), Cornel Popa (PNL) și universitari – Sorin Curilă (președintele Senatului Universității din Oradea), Paul Negruț - Universitatea Emanuel din Oradea, alături de președintele pe țară al Coaliției pentru Familie - Mihai Gheorghiu.

Cotropitori cu agende ascunse

Organizatorii au subliniat că doresc modificarea articolului 48 din Constituția României, în sensul definirii familiei ca o uniune „întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie” și că acțiunea este un demers al societății civile și nu al Bisericii. Aproape toate discursurile „societății civile” au fost mai degrabă predici decât alocuțiuni. Mai întâi, s-a spus Tatăl nostru și s-a cântat Imnul Național. Apoi, Paul Negruț a ținut o alocuțiune intitulată „Iubim și protejăm darurile pe care ni le-a dat Dumnezeu”, în care a spus, printre altele: „în ultimele decenii peste vatra noastră tradițională au tăbărât altfel de cotropitori. Ei au o ideologie și o agendă pe care vor să ne-o impună, vor să ne interzică dreptul de a ne crește copiii cum credem noi. Ne adresăm tuturor forțelor politice din România, apărați dreptul la familie dat de Dumnezeu. Nu legiferați anormalul și imoralitatea!” Negruț a mai spus și că cei care conduc țara ar fi trădători, dacă nu ar fi de acord cu schimbarea Constituției. După discurs, au aplaudat câțiva, dar, ca la un concert de ziua orașului, organizatorii le-au cerut să ridice afișele în aer, dacă sunt de acord cu cele prezentate în alocuțiune. În fața jandarmului de lângă Palatul Vulturul Negru, din mâinile cu pancartele ridicate spre cer ale mulțimii, soarele împletise umbre pe piatra Pieței Unirii, construită din banii „cotropitorilor”.

După discursul lui Paul Negruț, Coaliția pentru Familie a subliniat că există deja protocoale cu toate partidele politice importante pentru demararea referendumului, că el se bazează pe semnăturile a trei milioane de oameni și că inițiativa nu mai poate fi „tergiversată pe motive de procedură”.

La marginea adunării, era mai multă relaxare. Copiii alergau în cerc și râdeau, în timp ce unii părinți îi fotografiau cu telefonul. Atmosfera s-a schimbat când au apărut cinci grupuri de persoane care împărțeau baloane albe și care i-au „furat” imediat pe copii de la joacă. Un cor reunit a cântat apoi „Cu noi este Dumnezeu”.

„Mărturisim în comun atașamentul față de valorile creștine. În Biserică suntem ca o mare familie care reunește familiile de acasă. Ceea ce Dumnezeu a dat omul nu poate schimba cu mâna lui”, a spus episcopul ortodox Sofronie Drincec, care s-a adresat și celor care voiau să participe la marșul împotriva avortului: „ajută femeia aflată în cumpănă să aleagă bine”.

Între timp, lângă statuia lui Mihai Viteazul, o fetiță de 2-3 anișori mușca cu poftă dintr-o banană. Se așezase în cărucior pentru că o dureau piciorușele. Mama ei gesticula larg, adresându-se unei alte femei, cu ochelarii de soare pe cap. Înainte de eliberarea baloanelor spre cer și plecarea în marș, s-a mai cântat „Binecuvintează, Doamne, România!” și „Odă bucuriei”. Adunarea publică a fost urmată de Marșul pentru viață desfășurat pe traseul: Piața Unirii – Catedrala Ortodoxă Învierea Domnului (unde s-a rostit o rugăciune) – Centrul Civic - Calea Clujului - Maternitate. Aici s-au ținut mai multe discursuri împotriva avortului, evenimentul încheindu-se cu o ultimă rugăciune spusă de Sofronie Drincec.