Pe 27 martie 2007, părinții unor copii cu autism înființau, la Oradea, Asociația SOS Autism Bihor, din dorința de a schimba în bine viața copiilor lor. Au trecut, de atunci, zece ani, iar momentul aniversar a fost sărbătorit, sâmbătă seara, la restaurantul Coloseum, în prezența unor invitați speciali. Printre ei s-au aflat ministrul Sănătății, Florian Bodog, cunoscutul designer Cătălin Botezatu și atleta română Constantina Diță.

 

În jur de 200 de persoane au participat sâmbătă, 25 martie, la Gala aniversară ,,Împreună pentru autism”, organizată de Asociația SOS Autism Bihor, la împlinirea celor zece ani de la înființare.

Tot atunci, a fost celebrată și Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, fiind o tradiţie ca, în preajma zilei de 2 aprilie, când se marchează acest eveniment în întreaga lume, Asociaţia SOS Autism Bihor să-și invite sponsorii, colaboratorii și prietenii la o seară caritabilă, cu strângere de fonduri, pentru continuarea proiectelor și activităţilor aflate în derulare.

Restaurantul Coloseum, sponsorul principal al evenimentului, a fost iluminat în albastru, la fel ca și baloanele care au fost lansate cu această ocazie, albastru fiind culoarea care îmbracă cele mai importante clădiri din țară și din lume în data de 2 aprilie.

A fost o seară de nota zece, cu invitați de nota zece, o seara unică, elegantă, cu momente artistice, tombolă, licitație de obiecte, muzică, dans și, bineînțeles, tortul aniversar. Și locația a fost superbă, servirea, excelentă, la fel și preparatele culinare, care au fost foarte bune și proaspete.

Invitații speciali ai serii au fost Cătălin Botezatu, Ducu Bertzi, soții Florina și Florin Mariș - Hinsu, Călin Pop (solistul de la Celelalte Cuvinte), Ambra Pop, Raul Silaghi, trupa Cool Style Show Dance, Dana Ionela Jurjuț, Larisa Tripon, Sergilia Popa, Radu Barbura cu Formația Etno 2000 și Dj Serban. Momentele de umor ale serii au fost asigurate de Trupa Impro Patzan al cărei spectacol de improvizație este unic. Emoționante au fost și momentele pregătite de Milena Hus și David Tudor, copii diagnosticați cu autism.

Printre oaspeții prezenți la Gala aniversară, s-au numărat: ministrul Sănătății Florian Bodog, cunoscutul designer Cătălin Botezatu, Arina Moș, directorul Administrației Sociale Comunitare Oradea, viceprimarul Florin Birta, Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea și soții Kadas.

Ca o noutate, la seara caritabilă a fost prezentă și Constantina Diță, atletă română, alergătoare pe distanțe lungi, specializată în maraton și semimaraton. La Jocurile Olimpice de vară din 2008, de la Beijing, ea a câștigat medalia de aur la proba de maraton, reprezentând România.

Evenimentul caritabil a avut ca obiectiv strângerea de fonduri destinate terapiei persoanelor cu autism. Camelia Prodea, patroana restaurantului Coloseum, a donat Asociației SOS Autism Bihor valoarea meniurilor. De asemenea, fondurile strânse în cadrul licitației de obiecte vor intra în beneficiul Asociației și al Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Autism din Oradea, acreditat și licențiat, SOS Autism Bihor, realizat, în totalitate, de către părinți și sponsorii care știu prin ce trece un părinte de copil cu autism.

„Au trecut zece ani de realizări pentru copiii noștri. Asociația SOS Autism Bihor s-a înființat în anul 2007. De atunci și până în acest an, visele și speranțele noastre au devenit realitate, zece ani în care s-au derulat programe terapeutice, conferințe, excursii, evenimente caritabile etc. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea directă a părinților, autorităților locale, sponsorilor, colaboratorilor, partenerilor, terapeuților și voluntarilor. Le mulțumim tuturor că ne-au fost alături în acești ani”, ne-a declarat Simona Zlibuț, președintele Asociaţiei SOS Autism Bihor.