Poliția Locală a început de ieri activitatea de ridicare a maşinilor parcate ilegal în Oradea. Vehiculele ridicate vor fi depozitate pe strada Academiei, pe terenul municipiului Oradea, în spatele bazei Voința, unde li se va asigura paza, de unde vor putea fi ridicate 24 de ore din 24. Ieri, până în jurul orei 16.00, doar două maşini fuseseră ridicate, semn că orădenii ştiu să-şi păzească buzunarul de noile prevederi legale.

Ieri, în jurul orei 13.15, în urma ultimelor probe tehnice efectuate, cele trei maşini care vor ridica autoturismele parcate ilegal în municipiul Oradea au ieşit pe teren. Două dintre acestea vor fi însoţite de câte un poliţist local, iar cea de-a treia, de un reprezentant al Poliţiei Rutiere. „În cursul lunii februarie, ridicarea maşinilor parcate ilegal se va desfăşura în regim de probă, în intervalul orar 8.00 – 20.00, urmând ca, din luna martie, programul să fie între orele 8.00 – 22.00. Maşinile ridicate şi depozitate pe str. Academiei vor putea fi recuperate 24 de ore din 24, ele aflându-se sub pază efectuată de personalul Primăriei. Taxa de 300 de lei se poate achita atât la Primărie, cât şi la faţa locului”, ne-a declarat, ieri, Cristian Beltechi, directorul executiv al Poliţiei Locale Oradea. Ieri, până în jurul orei 16.00, două maşini fuseseră ridicate şi depozitate pe terenul din spatele Bazei Voinţa, iar în alte două cazuri şoferii s-au prezentat la maşină înainte ca aceasta să fie ridicată. „În aceste cazuri, când şoferul ajunge la maşină înainte să fie ridicată, se achită jumătate din taxa de 300 de lei, sumă la care se adaugă amenda pe linie rutieră pentru staţionare ilegală”, precizează Cristian Beltechi, care a mai adăugat că, în urma unor razii prin oraş efectuate în prima parte a zilei de ieri, angajaţii Poliţiei Locale au observat puţine cazuri de staţionări ilegale, ceea ce înseamnă că orădenii s-au informat din timp despre noile prevederi legale şi le şi respectă.

Când pot fi ridicate mașinile

Ridicarea autovehiculelor parcate nelegal este reglementată de Hotărârea de Guvern 965 din 2016. Reglementarea vine în condițiile în care această măsură a fost suspendată din anul 2015, când prin Decizia nr. 9/2015 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluţionarea unui recurs în interesul legii, a tranşat o problemă de drept mult disputată la nivelul instanţelor naţionale în ultimii ani.

Astfel, noul act normativ permite autorității locale ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe drumurile publice. Măsura va putea fi dispusă de un polițist rutier ori de polițistul local, în următoarele situații în care staționarea mașinilor este interzisă pe partea carosabilă a drumului (și situația în care doar una sau două dintre roțile mașinii se află pe partea carosabilă): în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară; în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării; pe drumurile publice cu o lățime mai mică de șase metri; în dreptul căilor de acces ce deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice; în pante și în rampe; în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă” (în altă zi sau perioadă decât cea permisă) ori indicatorul cu semnificația „Zonă de staționare cu durată limitată” (peste durata stabilită). Tariful perceput pentru ridicare, transport și depozitarea mașinii parcate nelegal este de 300 de lei, la care se adaugă plata custodiei de 2 lei/oră în primele 48 de ore, iar dacă șoferul apare la mașină și operațiunea de ridicare nu se finalizează, acesta va achita 150 de lei. La aceste taxe se adaugă sancțiunea amenzii de 4 puncte pentru staționare interzisă (1 punct echivalând cu 10% din salariul minim pe economie), și încă 3 puncte penalizare. Șoferul va putea să-și recupereze mașina numai după ce va plăti contravaloarea ridicării, transportării și depozitării acesteia. Totodată, șoferul va fi nevoit să dovedească fie că este proprietar al mașinii, fie că o deține în mod legal. De menţionat că maşinile care ocupă ilegal locurile din parcările de domiciliu nu intră sub incidenţa acestei legi, astfel de cazuri trebuind sesizate la numărul 0259/969, urmând ca un poliţist local să se deplaseze la faţa locului şi să ia măsurile ce se impun împotriva contravenientului.