Elevii din clasele a XII-a A, B și C de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, au participat, timp de trei zile, la acțiuni de donare de sânge, prin această activitate încheindu-se prima parte a proiectului „Donează sânge 2017”.

 

Din cei aproape 40 de participanți, 20 de elevi au intrat în grupul select al donatorilor de sânge, dând dovadă de un altruism exemplar și devenind modele de urmat pentru colegii lor mai mici și de ce nu, pentru alți tineri, care prin gestul lor să ajute bolnavii ce așteaptă pe paturile de spital fie o operație, fie un transplant sau orice altă intervenție care presupune transfuzie de sânge.

„Mulțumesc tuturor celor implicați în buna desfășurare a proiectului, partenerilor, directorului Dan Matei, profesorilor diriginți de la clasele a XII-a - Ancuța Crișan, Robert Olah, Tunde Szucs și de la clasele a XI-a - Vasile Pușcaș și Simona Zau, dar, în primul rând, mulțumesc elevilor implicați în proiect pentru minunatul gest de a dona sânge”, a spus dir. adj. Roland Bocoi, inițiatorul proiectului, coordonat alături de dir. adj. prof. Lucian Stance. Acesta se află în al șaptelea an de implementare, obiectivele lui fiind: depășirea deficitului de sânge și preparate din sânge cu care se confruntă spitalele din Oradea și județul Bihor, intrarea în rândul donatorilor de sânge a unui număr cât mai mare dintre elevii și cadrele didactice din cadrul Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, informarea populației cu privire la semnificația actului donării de sânge, implicarea elevilor, a profesorilor din cadrul liceului, în activitatea de promovare a donării de sânge, acțiuni de donare de rechizite elevilor proveniți din familii cu probleme financiare.

Marți, 23 mai, elevii, alături de profesori, reprezentanți ai Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea și Direcției de Sănătate Publică, vor distribui fluturașe pe strada Republicii, în zona Liceului „Ady Endre”, vor discuta cu oamenii și vor încerca să convingă cât mai mulți concitadini cu privire la importanța donării de sânge. Alături de Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, în calitate de aplicant al proiectului, parteneri, deja tradiționali, sunt Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Direcția de Sănătate Publică Bihor - Serviciul Promovarea Sănătății.