Zăpada care a căzut miercuri a scos pe drumurile judeţene 45 de utilaje de deszăpezire, care au curăţat arterele de circulaţie aflate în administrarea Consiliului Judeţean Bihor. În Oradea, RER Ecologic Service a folosit pentru deszăpezire toate cele 12 utilaje, care au împrăştiat 387 tone de sare şi 19 tone clorură de calciu.

 

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat ieri că toate drumurile județene erau circulabile ieri, în jurul prânzului. „Noaptea trecută și în dimineața acestei zile (n.r. – miercuri noapte şi joi dimineaţă) s-a intervenit cu 45 de utilaje pentru a asigura fluența în trafic și pentru curățirea drumurilor. Pe toate dumurile județene din Bihor se circulă normal pentru astfel de condiții atmosferice. În acest moment mai sunt intervenții pe DJ 108J Bratca-Damiș, pe drumul înspre Stâna de Vale pe porțiunea Beiuș-Budureasa și pe drumul de Padiș”, se menţiona în comunicatul de presă al CJ Bihor. De asemenea, Primăria Oradea a anunţat că echipajele RER au acţionat toată noaptea de miercuri spre joi pentru deszăpezirea străzilor din municipiu, împrăştiindu-se antiderapant în ordinea urgenţelor: I, II, III şi parţial urgenţa IV. „Având în vedere scăderea temperaturii şi faptul că a îngheţat, în cursul nopţii am reluat din nou urgenţa I. În acest moment echipele (n.r. -  ieri, la amiază) RER lucrează la curăţarea trotuarelor, pe intervenţiile care se impun din cauza condiţiilor speciale şi la ceea ce a mai rămas de rezolvat din urgenţa IV şi chiar pe urgenţa II şi III, unde intervenţia se impune a doua oară. Până în acest moment s-au împrăştiat 387 tone de sare şi 19 tone clorură de calciu”, a declarat Ionel Ban, directorul de producţie RER.

Piaţa Unirii şi zona pietonală au fost curăţate manual de echipajele RER.

Reamintim că urgenţa I reprezintă toate arterele principale, căile mijloacelor de transport în comun, intrările şi ieşirile din oraş; urgenţa a II-a o reprezintă căile de legătură dintre cartiere, urgenţa a III-a - toate străzile asfaltate din oraş şi urgenţa a IV-a - toate străzile neasfaltate din municipiu.

Pe de altă parte, municipalitatea orădeană precizează că, potrivit Hotărârii Consiliuui Local nr. 720 din 2016, cetăţenii au următoarele obligaţii: să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor care fac parte din asociaţie; să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuare din dreptul spaţiilor deţinute cu orice titlu, în care îşi desfăşoară activitatea sau pe care le folosesc în alte scopuri; să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuare din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri;

Nerespectarea prevederilor menţionate mai sus se sancţionează cu amenzi de la 1.000 la 2.500 lei.