Ședință cu scântei la Consiliul Județean Bihor. Ca de obicei, liberalii au trântit câteva proiecte, dar au votat bugetul, subliniind că în iunie-iulie se va face rectificare negativă. Nu au lipsit nici de această dată ironiile și insinuările legate de „capacitatea mentală” a unor consilieri și de „binele județului”.

 

Primul punct de pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului Județean (CJ) Bihor de marți, 28 martie, a fost și cel mai important. A fost supus la vot bugetul județului și a instituțiilor subordonate pe 2017. Consilierul Ionel Avrigeanu a subliniat încă de la început că „faimoasa creștere” cu care se laudă conducerea Consiliului este de fapt excedentul bugetar de anul trecut.

„La nivel național, execuția bugetară este pe minus și cred că și în județul Bihor va fi la fel. Avem un buget de supraviețuire, nu de dezvoltare, cu excepția banilor pentru Aeroportul Internațional Oradea. Vom vota acest buget pentru că este nevoie de el, dar ținem să subliniem că în iunie-iulie veți face rectificare negativă”, a spus liberalul.

Vicepreședintele CJ Ioan Mang l-a contrazis: „vă garantez că în vară nu va fi rectificare negativă. Bugetul este mai mare ca anul trecut. Este un semn bun că veți vota bugetul și veți vedea că ne vom ține de tot ce am scris acolo”. Și președintele CJ, Pasztor Sandor, a fost de aceeași părere: „să comparăm începuturile de anul acesta și cel de anul trecut, nu ce am realizat anul trecut cu începutul de anul acesta. Bugetul cu care pornim este mai mare cu 4% și sunt de acord că în vară vom face o rectificare, dar eu cred că va fi pozitivă”.

Bugetul a fost apoi votat în unanimitate. A urmat o serie de proiecte de hotărâre care nu au trecut, pentru că toți liberalii au votat împotrivă, în ciuda explicațiilor și presiunlor făcute de președintele Pasztor Sandor. Mai întâi acesta a subliniat importanța proiectelor, apoi s-a prefăcut mirat că, deși toate avizele comisiilor sunt pozitive, liberalii votează împotrivă, deși fac parte din aceste comisii. Teatral, pentru că așa cum a explicat liberalul Dacian Foncea, comisiile au majorități ale alianței PSD-UDMR-ALDE, prin urmare, votul nu poate fi decât accidental diferit de ce decid partidele aflate în alianță. Apoi, președintele CJ a trecut la intimidare, la punctul 12, „proiect de hotărâre privind constituirea dreptului de administrare în favoarea Muzeului Țării Crișurilor asupra construcțiilor Casa Pompelor și Rezervor apă situat în municipiul Oradea, strada Armatei Române nr 1 A”, le-a cerut consilierilor să voteze uninominal proiectul, fiind strigați pe nume ca la catalog. Unul dintre liberali a spus că nu acceptă să fie interogat. Proiectul a căzut.  

Proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei și a statului de funcții de la Muzeul Țării Crișurilor a trecut cu unanimitate de voturi, cel referitor la aprobarea organigramei și a statului de funcții de la Teatrul Szigligeti a fost retras încă de la începutul ședinței. Tot cu unanimitate au trecut și proiectele referitoare la reabilitarea și modernizarea Drumului Apuseni.

Una peste alta, într-o ședință care a durat două ore și jumătate, cu 50 de puncte pe ordinea de zi, consilierii județeni au picat în nenumărate rânduri proba bunului simț, jignindu-se și făcând deseori aluzii la capacitatea intelectuală a celor care au votat diferit sau au cerut lămuriri.