Consilierii judeţeni şi-au dat, ieri, acordul pentru introducerea unei acţiuni în instanţă prin care să fie anulat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului în care au funcţionat Hotelul, Băile Rimanoczy şi Cafeneaua Royal. Acest imobil, considerat monument istoric, a fost vândut de proprietar, deşi CJ Bihor îşi exprimase dreptul de preemţiune.

 

Consiliul Judeţean Bihor va cere, în instanţă, constatarea nulităţii contractului de vânzare-cumpărare a imobilului monument istoric, parte din ansamblul „Hotelul, Băile Rimanoczy și Cafeneaua Royal”, situat în Oradea, str. Pictor Nicolae Grigorescu, nr. 1, corp B. Clădirea monument a fost achiziționată, în luna aprilie, la pachet cu alte trei proprietăţi, situate în Alba Iulia, Salonta şi Târgu Mureş, de către Remaxa Imobiliare, o societate cu profil imobiliar. Proprietarul, UniCredit Bank, anunţase intenţia de a scoate la vânzare întregul pachet de imobile încă din luna februarie. La începutul lunii martie, întruniţi într-o şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni au fost de acord, în unanimitate, cu exprimarea dreptului de preemţiune asupra imobilului din Oradea, însă banca impunea vânzarea acestei clădiri la pachet cu celelalte trei proprietăţi. Clădirea din Oradea era estimată la 310.000 euro, iar toate patru clădirile, în total, erau estimate la 800.000 euro. CJ Bihor a anunţat, în martie, că nu intenţionează să cumpere decât imobilul din Oradea şi a înştiinţat banca în acest sens. Banca nu a ţinut, însă, cont de decizia CJ Bihor şi a vândut clădirile la pachet. Consilierul judeţean Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL, a remarcat faptul că banca invoca faptul că CJ Bihor nu s-a exprimat în termenul prevăzut de lege.

„Banca a cerut o dispoziție a președintelui CJ cu privire la dreptul de preemţiune. Eu am împins materialul în şedinţă, iar hotărârea Consiliului a fost transmisă băncii, însă aceasta nu a ţinut cont de decizia noastră”, a explicat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, adăugând că s-a luat decizia acţionării în instanţă pentru a apăra o clădire care „vrem să fie în proprietatea județului”. „Vom încerca să blocăm cartea funciară până la soluţionarea în instanţă a acestei probleme”, a menţionat Pasztor. La rândul său, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a afirmat că, şi dacă preşedintele Pasztor ar fi emis decizia cerută de bancă, aceasta tot ar fi găsit o scuză să n-o respecte, justificând că dreptul de preemţiune este al Consiliului Judeţean, nu al preşedintelui instituţiei. Pasztor Sandor le-a transmis consilierilor că actul este deja pregătit, urmând să fie depus la Judecătorie.