În cadrul conferinței de presă organizată vineri, directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, a anunțat că numărul șomerilor indemnizați în Bihor s-a înjumătățit în acest an. Pe de altă parte, el a reiterat modificările aduse prin Ordonanța 60, care vine și modifică Legea 76, și a informat cu privire la impactul acestor modificări pe piața forței de muncă, până la această dată.

 

S-a înjumătățit numărul șomerilor indemnizați

Békési Csaba, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, a prezentat, pentru început, câțiva indicatori statistici privind situația șomajului la nivelul județului Bihor. „De la 3.090 de șomeri indemnizaţi, câți erau în urmă cu doi ani, anul acesta, la sfârșitul lunii noiembrie, a scăzut la 1.739. Așadar, s-a înjumătățit numărul șomerilor indemnizați în Bihor, ceea ce este alarmant”, a spus șeful AJOFM Bihor, vineri, la conferința de presă. Și numărul șomerilor neindemnizaţi a scăzut dar nu atât de mult, de la 6.447, în urmă cu doi ani, la 6.038, în acest an. „Rata șomajului în Bihor este sub 3%”, a adăugat Békési Csaba. El a menționat că din cele 6.038 de persoane neindemnizate, majoritatea nu au învățământul general obligatoriu de zece clase, ceea ce face ca inserarea șomerilor pe piața forței de muncă să fie aproape imposibilă. Un alt aspect semnalat de șeful AJOFM Bihor este acela că, la ora actuală, cei mai afectați de șomaj sunt tinerii sunt 25 de ani, numărul acestora fiind în prezent de 1.990. În urmă cu doi ani, numărul acestora era 2.065.

În ce privește bursele locurilor de muncă din acest an, Békési Csaba a anunțat că Bursa Generală a locurilor de muncă, organizată în aprilie, a fost cea mai mare, numărul persoanelor încadrate fiind în creștere, 246. De asemenea, în urma Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți, au fost încadrați 190 de tineri.

Tot în acest an, au avut loc diverse burse solicitate de angajatori, dar și alte activități tip „bursă”, organizate în parteneriat cu alte instituții.

Referitor la Programul de formare profesională, până la această dată, AJOFM Bihor a organizat 32 de de cursuri de formare profesională, în urma cărora au absolvit 440 de persoane, numărul persoanelor încadrate în muncă fiind 248.

În ce privește măsurile active, în acest an, au fost încheiate 181 de convenții. „Prin intermediul convențiilor, au fost angajate 201 de persoane”, a precizat Békési Csaba. În total, până la această dată, au fost încheiate cinci convenții pe art. 80 din Legea nr. 76/2002 (tineri absolvenți); o convenție pe art. 80 din Legea nr. 76/2002 (tineri absolvenți cu handicap); nouă convenții pe art. 85 din Legea nr. 76/2002 (șomeri peste 45 de ani); 12 convenții pe art. 73 ind. 2 din Legea nr. 76/2002 - prima de activare (au fost acordate 11 prime).

Prime consistente

Șeful AJOFM Bihor a mai anunțat la conferința de presă că șomerii înregistraţi la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 de lei.

Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă. Valoarea primei este de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi. Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.

În plus, şomerii care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă în cuantum de 12.500 de lei. În cazul în care aceste persoane sunt însoţite de familie, prima de instalare este de 15.500 de lei.

De menționat că aceste prime de mobilitate se acordă doar şomerilor din 24 de localităţi bihorene, care, conform studiului Băncii Modiale, se află în gradul trei şi patru de sărăcie. Este vorba de localităţile: Abram, Cherechiu, Finiş, Şimian, Abrămuţ, Ciumeghiu, Holod, Şoimi, Balc, Curtuişeni, Husasău de Tinca, Batăr, Diosig, Ineu, Lăzăreni, Borod, Drăgeşti, Răbăgani, Aleşd, Budureasa, Marghita, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Tinca. Primele de instalare se acordă şi românilor care se întorc din străinătate după cel puţin 36 de luni.