Pompierii bihoreni au desfăşurat, luni, 31 de misiuni, cele mai multe, 23 fiind alături de medicii SMURD, la cazuri medicale. Salvatorii au mai intervenit la accidente rutiere şi incendii. Peste două ore s-au luptat cu focul la Cadea, acolo unde o gospodărie a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil din cauza unui coş de fum deteriorat. 

 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, pompierii au fost sesizaţi prin numărul unic 112, cu privire la izbucnirea unui incendiu la o gospodărie din localitatea Cadea. “Pentru gestionarea evenimentului, au fost alertate echipajele Stației de Pompieri Săcueni care, în urma executării recunoaşterii, au constatat că flăcările se manifestau violent la două încăperi și la acoperișul locuinţei, precum şi la o construcție auxiliară lipită de casă, existând un risc ridicat de propagare a acestora la locuința învecinată. Pompierii militari au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, dispozitivul adoptat vizând localizarea şi lichidarea incendiului şi protecţia încăperilor neafectate de flăcări și a casei situate în vecinătate”, a precizat cpt. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU. Acţiunea de stingere, care a durat aproximativ 2 ore și 35 de minute, a fost îngreunată de existenţa numeroaselor materiale combustibile (materiale textile, hârtie, lăzi, corpuri de mobilă etc.) ce au favorizat dezvoltarea pe timpul arderii a unor temperaturi înalte şi  degajarea unei cantităţi mari de gaze şi de fum. Pompierii militari au evacuat o butelie din bucătăria afectată de incendiu, împiedicând producerea unei deflagrații.

Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum deteriorat, au ars acoperişul casei, magazia, corpuri de mobilier, ferestre și uși din lemn. Echipajele de pompieri au stins focarele de incendiu înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuinţă, reușind să salveze trei încăperi, numeroase bunuri pe care le-au evacuat pe timpul misiunii (corpuri de mobilă, 2 calculatoare, 2 monitoare, mașină de spălat, frigider și alte aparate electrocasnice, sobă, mobiler birou etc.),  împiedicând totodată propagarea incendiului la casa învecinată. Din fericire, nu au existat persoane rănite. În aceeași zi, pompierii militari din cadrul Stației Ștei au acționat, timp de aproximativ 2 ore și 30 de minute, pentru stingerea unui incendiu produs la o pășune împădurită de pe raza localității. În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, au ars aproximativ 10 hectare de lăstăriș, mărăciniș și vegetație uscată. Şi tot luni, echipajele Stației de Pompieri Aleșd, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bratca, au localizat și lichidat două incendii produse la două păduri de foioase din localitățile Bratca și Ponoară. În primul caz, suprafața de litieră afectată de flăcări a fost de aproximativ 2 hectare, iar în cazul incendiului din Ponoară, pentru a cărui stingere forțele de intervenție au acționat peste 3 ore și 40 de minute, au ars circa 30 de hectare din litiera pădurii.