După ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză Consiliului Județean Bihor în privința clădirii fostei Policlinici Mari din Oradea, constatând astfel că pretențiile Ordinului Călugărilor Mizericordieni asupra imobilului nu sunt întemeiate. Instanța s-a pronunțat în acest caz joi, 15 decembrie, hotărârea fiind definitivă și irevocabilă.

 

„În ședința publică din data de 15 decembrie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în favoarea admiterii recursului declarat de județul Bihor - Consiliul Județean Bihor și intervenientul Consiliul Local Oradea - Primăria Municipiului Oradea împotriva sentinței nr. 87/06.04.2016 a Curții de Apel Pitești în procesul privind solicitarea de anulare a deciziei de retrocedare a clădirii în care a funcționat fosta Policlinică Mare din Oradea și a anulat decizia nr. 2634/07.03.2012 emisă de Comisia Specială de Retrocedare din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să comunice oficial hotărârea judecătorească și motivele care au condus la pronunțarea acestei soluții, iar imobilul rămâne în patrimoniul județului Bihor”, a anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă, Consiliul Județean Bihor.

Ordinul Călugărilor Mizericordieni a revendicat această clădire în 2003 în baza OG 94/2000 privind retrocedarea clădirilor naţionalizate de regimul comunist prin Decretul 302/1948 (între martie 1945-decembrie 1989). Clădirea a fost construită între anii 1899-1900 ca Palat al Finanţelor, Ordinul Mizericordian pretinzând că, deşi avea din start această funcţiune, ridicarea ei s-a făcut special pentru a fi închiriată statului austro-ungar, iar după instalarea regimului comunist autorităţile i-ar fi naţionalizat-o. Pe de altă parte, CJ Bihor, în proprietatea căruia se afla clădirea, susținea că imobilul a fost ridicat de statul austro-ungar, în 1919 intrând în proprietatea regatului României ca urmare a aplicării Tratatului de la Trianon, astfel că nu putea fi naţionalizată de regimul comunist după 1945 de vreme ce se afla deja în proprietatea statului român. După 9 ani de la depunerea cererii de retrocedare, Comisia Specială de Retrocedare din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietății a aprobat restituirea clădirii fostei Policlinici Mari, situată pe strada Republicii, lângă magazinul Crișul. CJ Bihor a demarat procesul împotriva deciziei de retrocedare în anul 2013, la Curtea de Apel Oradea, dar instanţa a menţinut decizia Comisiei ANRP. Procesul a fost rejudecat la Curtea de Apel Piteşti, dând câștig de cauză tot Ordinului Mizericordian. Joi, însă, ÎCCJ a întors decizia instanţei piteştene, hotărând definitiv şi irevocabil respingerea pretenţiei Ordinului asupra clădirii. Potrivit CJ Bihor, în proces a intervenit și Primăria Oradea, ca parte interesată. CJ a fost reprezentat de avocatul Mircea Ursuța. În prezent, clădirea se află într-o avansată stare de degradare, administrația județeană așteptând decizia definitivă a instanței pentru a o reabilita. În toamnă, președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, anunța că, în cazul în care clădirea rămâne în proprietatea județului, aceasta ar putea fi transformată în sediu administrativ pentru instituțiile din subordinea CJ Bihor.

 

„S-a încălcat grav dreptul la proprietate”

Reacția Episcopiei Romano-Catolice la decizia ÎCCJ nu s-a lăsat așteptată. „Considerăm că instanța supremă a trecut cu o ușurință inexplicabilă peste toate probele pe care Ordinul Călugăresc Mizericordian le-a depus în acest proces, probe care dovedesc fără putință de tăgadă faptul că această instituție a construit fostul Palat al Finanțelor, a fost proprietarul de drept, proprietarul tabular asupra acestui imobil și că acest imobil a fost naționalizat abuziv de Statul Român, fiind preluat în baza Decretului 302/1948. Imobilul figurează ca înscriere originară în C.F. nr. 1607 din Oradea, dosarul de întabulare al imobilului în cartea funciară având nr. 19927/1899. Cea mai importantă dovadă a naționalizării abuzive și a recunoașterii de către Statul Român a dreptului de proprietate al Ordinului Călugăresc Mizericordian este adresa nr. 29533/28.03.1962 completată cu adresa nr. 18099/13.12.1967, înscrisuri care au stat la baza întabulării în cartea funciară a Statului Român, reprezentanții acestuia solicitând în scris Oficiului de Carte Funciară întabularea dreptului de proprietate asupra Policlinicii de Adulţi, cu titlul de naționalizare, în baza Decretului nr. 302/1948, de la fostul proprietar Ordinul Mizericordian în favoarea Statului Român”, se menționează într-un comunicat de presă trimis vineri de Episcopia Romano-Catolică din Oradea. În document se mai menționează că „chiar dacă această hotărâre este pronunțată de o instanță legal investită, considerăm că este o hotărâre profund injustă, în condițiile în care, având în dosar aceleași probe, două instanțe de fond, Curtea de Apel Oradea și Curtea de Apel Pitești constată legalitatea și temeinicia deciziei de retrocedare nr. 2634/07.03.2012, iar instanța supremă din București înlătură pur și simplu toate aceste probe și admite contestația formulată de Consiliul Județean Bihor”. „Fără a cunoaşte încă motivarea instanței supreme nu putem face comentarii punctuale, însă considerăm că prin această decizie injustă, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre prin care încalcă grav prevederile art. 1 din Protocolul adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la proprietate”, precizează, în final, Episcopia.