În perioada 30 iunie-3 iulie 2016, în judeţul nostru se desfășoară cea de-a XVI-a ediție a Concursului Naţional de Ecologie şi Protecţia Mediului Floare de Lotus. Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Agenţia de Protecţia Mediului Bihor, Consiliul Judeţean Bihor şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor.

 

Natura ne oferă, dar trebuie să o aperi!

Concursul „Floare de Lotus” are două etape. În cadrul primei etape, elevii au participat la trei secțiuni: prima, de creație literară, a cuprins poezii, compuneri, referate și eseuri, compuse de elevi privind protejarea mediului înconjurător; a doua secțiune a fost de realizare a unor proiecte de mediu, în care elevii, împreună cu profesorii lor, au desfășurat diferite concursuri și activități concrete de protejare a mediului înconjurător, iar cea de-a treia secțiune a constat în realizarea unor obiecte utile din deșeuri, o parte dintre acestea fiind expuse ieri, cu ocazia celei de-a doua etape a concursului. „La această secțiune, ne-am gândit că ar fi foarte important ca elevul să conștientizeze că orice lucru de care nu mai avem nevoie acasă poate fi reutilizat, în vederea obținerii unui produs pe care noi îl putem folosi ulterior”, ne-a declarat prof. Carmen Filip, organizator al evenimentului, de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea. Cea de-a doua etapă a concursului, care s-a desfășurat ieri, la Vila Sântana din Sânmartin, a debutat cu un atelier de lucru, în cadrul căruia elevii au avut ocazia să demonstreze că știu să confecționeze diferite obiecte din deșeuri. După atelierul de lucru, muzeografii Erika Posmoșanu și Radu Huza au făcut o prezentare a Sitului Natura 2000, în care este inclus și Tășadul, pentru a le furniza elevilor informații interesante și pentru a conștientiza de ce este așa de importantă această rezervație.

 

Elevi și profesori din țară, la Oradea

La prima etapă a concursului au participat în jur de 360 de elevi și profesori din țară, iar la cea de-a doua etapă, în jur de 50. Din juriu au făcut parte: un profesor de la Palatul Național al Copiilor din București și unul de la Palatul Copiilor Bistrița-Năsăud, muzeografii Erika Posmoșanu și Radu Huza de la Muzeul Țării Crișurilor Oradea, precum și prof. Carmen Filip, din partea organizatorilor. Premiile au constat în diplome și reviste informative cu zona Tășad, cu ariile protejate din județul Bihor, dar și cu informații despre peșteri. Muzeul Țării Crișurilor Oradea este partener pentru al treilea an în organizarea concursului. Prin specialiștii săi, instituția de cultură oferă consultanță științifică, pregătirea activităților de teren, și, în fiecare an, înainte de vizita în ariile protejate vizate, se face o prezentare privind obiectivele ocrotite, biodiversitatea și ce anume trebuie protejat. „Anul acesta, prezentăm Situl Natura 2000 Tășad, atât printr-o prezentare în PowerPoint, cât și un filmuleț în care se prezintă patrimoniul paleontologic, inclusiv etape de preparare în laborator a scheletului de delfin și balenă din Miocen. În final, sâmbătă (n.r. - astăzi, 2 iulie), vom face o deplasare în teren, obiectivul vizat fiind Lacul Vida, unde le voi povesti despre istoricul mineritului (acest lac de acumulare se leagă de mineritul de bauxită), ca mai apoi să ne deplasăm la Situl Natura 2000 Tășad, unde vom vizita muzeul din localitate făcut de Societatea de Istorie Naturală Nymphaea. În continuare, cu ajutorul ghizilor locali, vom merge pe teren, unde vom învăța despre Marea Paratethys din Miocen”, ne-a declarat muzeograful Erika Posmoșanu.