La inițiativa Instituției Arhitectului Șef, consilierii locali au aprobat montarea numerelor administrative pe imobilele din municipiul Oradea.

Propunerea a fost întocmită în urma constatărilor din teren ale angajaților Instituției Arhitectului Șef cu privire la lipsa adreselor administrative pentru unele imobile, mai ales a afișării plăcuțelor cu număr administrativ pe clădirile din Oradea. Acest fapt are un impact negativ nu doar pentru livrarea corespondenței sau a mărfurilor, ci din punct de vedere al siguranței și integrității persoanelor și bunurilor, pentru buna desfășurare a activității Serviciului Public Județean de ambulanță Bihor, respectiv ISU Bihor.

Pentru identificarea facilă și corectă a imobilelor din municipiul Oradea și actualizarea informațiilor necesare pentru banca de date urbane se impune luarea unor măsuri pentru montarea numerelor administrative pe imobile. Astfel, în urma hotărârii Consiliului Local, până în data de 31 iulie 2017, va fi obligatorie montarea, respectiv înlocuirea plăcuțelor deteriorate cu număr administrativ, iar după această dată se vor aplica sancțiuni. Pentru plăcuțe nemontate se va da o amendă contravențională de la 200 la 400 lei, iar pentru fapta de a nu avea montat numărul apartamentului într-o casă colectivă amenda poate fi de 100 lei. Conform hotărârii, numărul administrativ poate fi aplicat sub forma de plăcuță sau cifre și litere în relief. Dimensiunile, forma geometrică și conținutul plăcuțelor, respectiv dimensiunea cifrelor și literelor sunt stabilite în hotărâre. Până în 1 iulie, vor fi inventariate imobilele care nu au montat numărul administrativ și plăcuțe cu denumirea străzii.