De-a lungul ultimilor ani, Drumul Național 76 a transformat viața unei bune părți a bihorenilor într-un veritabil calvar.

Avarierea autovehiculelor, producerea de accidente cauzate de starea deplorabilă a acestuia, circulația greoaie, privarea investitorilor locali de o cale sigură și rapidă de transport, lipsirea locuitorilor din așezările limitrofe de accesul cu mașinile sau utilajele în propriile gospodării, poluarea aerului prin norii de praf ce se ridică de pe zonele de șantier, toate au contribuit la angoasa unor oameni care nu sunt altceva decât contribuabili ai statului care îi tratează în acest mod.

Pentru că sezonul rece se apropie și lucrările la DN 76 par departe de finalizare, ne-am adresat deputatului Gheorghe Bogdan, unul dintre politicienii bihoreni care s-a interesat constant de desfășurarea acestor lucrări, depunând eforturi pentru urgentarea lor. Dacă în privința tronsonului Bitii-Ștei parlamentarul social-democrat este optimist, preconizând finalizarea acestuia în 2016, nu la fel stau lucrurile atunci când vine vorba despre tronsonul Ștei-Vârfurile, acolo unde, declară Bogdan, se înregistrează o întârziere față de proiect. Pentru că DN 76 traversează o serie de localități ale Depresiunii Beiușului, ceea ce afectează fluența traficului, Centura Beiuș-Finiș-Tărcaia-Drăgănești-Lunca este, în opinia interlocutorului nostru, o necesitate pentru zonă. Deputatul Bogdan speră că vor începe lucrările și la acest obiectiv, mai ales dacă ținem cont că drumul de centură menționat a fost proiectat și licitat, fără a fi identificată, însă, o sursă de finanțare.  Bogdan consideră că, prin eforturile conjugate ale factorilor de decizie locali, județeni și de la nivel central - în condițiile în care ministrul transporturilor este bihorean și, deci, cunoaște bine situația! - Centura Beiuș-Ștei poate deveni o realitate. Cât îi privește pe locuitorii Depresiunii Beiușului, aceștia nu împărtășesc optimismul politicienilor, nici măcar în privința finalizării porțiunii de drum dintre Bitii și Ștei. Mai mult, localnicii sunt nemulțumiți pentru că, iată, pentru al doilea an la rând, unele gospodării sunt izolate din cauza lucrărilor la DN 76, proprietarii acestora fiind în imposibilitatea de a-și aduce acasă recoltele.