Elevii, profesorii și câțiva părinți ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Szent László” din Oradea au participat sâmbătă, 1 aprilie 2017, la acțiunea de plantare a 4.000 de puieți în Pădurea de la Șauaieu. Activitatea s-a desfășurat în cadrul programului național „Plant for the Future”, inițiat de Fundația Mihai Eminescu Trust și coordonat de Mathé Zsolt. În județul Bihor acțiunea a fost condusă de inginerul silvic Ferkő Jenő.

 

Scopul programului a fost creșterea nivelului de conștientizare, responsabilizare și implicare a elevilor în legătură cu criza ecologică a planetei și ocrotirea mediului înconjurător despre care vorbea și Papa Francisc în enciclica sa, intitulată Laudato si. Părinți, profesori și elevi de diferite vârste au lucrat în echipe, fiind îndrumați de câte un lucrător al Ocolului Silvic Sfânta Maria. Acestora li s-a alăturat și Excelența Sa Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, care a plantat împreună cu voluntarii, aducând cu sine binecuvântarea divină și bună dispoziție.

Participanților li s-a oferit transport gratuit și câte o gustare. Voluntarii au primit, de asemenea, un tricou promoțional cu logoul programului. La finalul activității, domnul inginer silvic Ferkő Jenő a continuat educația ecologică cu o lecție în mijlocul naturii, vorbind și arătând participanților diferitele soiuri de arbori și caracteristicile acestora.

În urma implicării elevilor și a cadrelor didactice, instituția de învățământ va beneficia din partea Fundației de material didactic în valoare de 4.200 lei, în vederea dotării unui laborator de ecologie.

În cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic „Szent László” din Oradea, acest proiect național (care are loc în județele Brașov, Covasna, Mureș, Harghita, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Bihor) a inclus și anul trecut o activitate de voluntariat prin care a fost împădurită o zonă din pădurea din Mierlău.