Trei clădiri din zona centrală a municipiului Oradea vor intra în proces de reabilitare a faţadelor - Casa Roth de pe strada Vasile Alecsandri, casa de pe str. Vasile Alecsandri nr. 7, respectiv imobilul din Piaţa Ferdinand nr. 3. Indicatorii tehnico-economici pentru cele trei lucrări vor fi propuşi spre aprobare în şedinţa de joi a Consiliului Local Oradea.

Anul acesta municipalitatea are ca țintă reabilitarea tuturor clădirilor de pe Vasile Alecsandri, strada urmând să devină pietonală și să lege Piața Unirii, recent reabilitată, și Parcul 1 Decembrie, Piața Emanuil Gojdu și Cetatea Oradea. „Cele două imobile de pe strada Vasile Alecsandri care urmează să fie reabilitate sunt valoroase din punct de vedere arhitectural, fiind reprezentative pentru stilul secession și stilul eclectic”, susţine Adriana Lipoveanu, director executiv al Instituţiei Arhitectului Şef. Astfel, imobilul de pe Vasile Alecsandri nr. 3, cunoscut sub denumirea de Casa Roth, a fost edificat în anul 1912, având destinația actuală de locuințe și spații comerciale la parter. Printre lucrările care urmează să se realizeze aici amintim: desfacerea tencuielilor ce nu au aderență cu peretele, curățirea suprafețelor de cărămidă decapate de tencuieli, reparații tencuieli exterioare, repararea și finisarea ancadramentelor, desfacerea și refacerea glafurilor și copertinelor, desfacerea învelitorilor din țigle, repararea burlanelor decorative, repararea ferestrelor și obloanelor de lemn de la etaj, vopsirea lemnăriei exterioare, repararea porții de acces din lemn după modelul original, desfacerea cablurilor montate de pe fațade, demontarea signalisticii etc. Valoarea estimată a investiției este de 271.370,92 lei + TVA, durata de realizare fiind de 12 luni.

Imobilul de pe Vasile Alecsandri nr. 7 este cunoscut sub denumirea de Casa Munk și este o „casă de trecere”, în sensul că se întinde până în strada paralelă General Traian Moșoiu nr. 6, având astfel acces din două străzi. Imobilul a fost construit în anul 1894, iar în prezent are destinația de locuințe și spații comerciale la parter, aripa spre strada Vasile Alecsandri. Printre lucrările prevăzute a se executa amintim: desfacerea tencuielilor (exclusiv ancadramente și decorații), curățirea suprafețelor de cărămidă decapate de tencuieli, realizarea reparațiilor și tencuielilor exterioare speciale, repararea și finisarea ancadramentelor și ornamentelor, executarea de profiluri noi, desfacerea învelitorilor din tablă, ignifugarea lemnului șarpantei aferente clădirii amplasate la stradă, desfacerea burlanelor și jgheaburilor existente și înlocuirea lor cu burlane și jgheaburi din tablă de zinc, racordarea burlanelor la rețeaua de canalizare pluvială, restaurarea grilajelor metalice ornamentale, demontarea porților metalice și înlocuirea cu uși exterioare din lemn stratificat, desfacerea cablurilor montate pe fațade, demontarea signalisticii etc. Valoarea estimată a investiției este de 169.874,58 lei + TVA, durata de realizare fiind de 12 luni.

Imobilul situat în Piața Regele Ferdinand nr. 3 este alipit la Casa Poynar, care a fost reabilitată anul trecut, având la parter spații comerciale și la etaj locuințe. În timp, acest imobil a avut parte de reparații și de modifcarea culorilor fațadelor, însă aceste reparații s-au făcut neorganizat, astfel încât culorile dau un aspect inestetic cădirii. Lucrările propuse a se realiza sunt reparații și schimbarea învelitorii, reparații și reabilitarea fațadei situate spre Piața Ferdinand și revizuirea tâmplăriilor și balustradelor la fațada dispusă spre piață. Dacă pe timpul execuției lucrărilor se va constata existența unor elemente degradate din structura șarpantei, se vor lua măsuri de consolidare.

Valoarea estimată a investiției este de 265.676,10 lei + TVA, durata de realizare fiind este de 12 luni.

Totodată, municipalitatea a anunţat că în data de 28 februarie 2017 va avea loc deschiderea ofertelor depuse pentru reabilitarea celor trei clădiri pentru care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în ședința de consiliu din 26 ianuarie, respectiv cele două clădiri situate la intrarea pe partea pietonală a străzii Republicii, având intrarea pe str. Iosif Vulcan nr. 2 (Casa Kolozsvary) şi nr. 4-6, precum și clădirea de pe strada Republicii nr. 31 - imobilul aflat vizavi cu Serviciul de Evidență a Populației, astfel încât în primăvara acestui an să poată începe lucrările.