Florica Duma s-a stins din viață în această dimineață, în jurul orei 5.30, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea, în urma unei boli necruțătoare. Toți cei care au cunoscut-o și apreciat-o îi vor simți lipsa. Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească în pace! 

Florica Duma s-a născut în 9 decembrie 1946, în satul Cărănzel, din comuna Lăzăreni, o zonă bogată în folclor, unde radioul şi televiziunea au pătruns mult mai târziu. A început să cânte de la vârsta de 9 ani, iar trei ani mai târziu, urca deja pe scenă, la Lăzăreni. Primul premiu l-a obţinut în cadrul unui concurs organizat la Ştei. De-atunci, a participat la numeroase festivaluri desfăşurate atât în ţară, cât şi peste hotare, în Italia, bucurându-se de succes. Nu a ținut însă cont de premiile şi diplomele obţinute pentru că, spunea ea, „publicul este cel care te urcă şi te coboară”.

Şi-a dedicat întreaga carieră melosului popular, fiind un nume de referinţă în interpretarea şi promovarea cântecului şi portului popular bihorean. Nu a rupt niciodată legătura cu lumea satului, dovadă că atât timp cât sănătatea i-a permis, se întorcea cu drag acasă, atrasă de mirosul de flori, de ţarină, de cuvintele frumoase şi sincere ale oamenilor din acele părţi.

La sfârșitul lunii aprilie, fusese internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea, în stare gravă, iar în ultimul timp, starea ei se înrăutățise atât de tare încât nu mai relaționa nici măcar cu cei apropiați.

„Am cunoscut-o pe când avea 16 ani. Lucra la o fabrică, unde făcea parte din echipa culturală a acesteia, remarcându-se cu piesa „Fetele din Lăzăreni”, dar și cu multe alte melodii originale din zona ei de baștină. Am fost colege la Orchestra Populară a Filarmonicii orădene, unde a fost apreciată, pentru că avea un stil inconfundabil în „panoplia” artiștilor folclorului bihorean”, își amintește Maria Haiduc.

„Am „potolit-o” de multe ori în relația ei cu colegii de breaslă, iar ea m-a apreciat, pentru că i-am fost întotdeauna alături cu sfaturi și o vorbă bună. Era cu opt ani mai tânără decât mine. Îi doresc ca sufletul ei să se odihnească în pace, alături de ceilalți mari corifei ai artei folclorice bihorene”, ne-a mai spus Maria Haiduc.

Toți cei ce au îndrăgit-o pe Florica Duma își vor putea lua rămas bun de la îndrăgita artistă. Trupul neînsuflețit al artistei va fi depus mâine, 10 mai 2017, între orele 16.00-19.00, în foaierul Teatrului Regina Maria. Slujba de înmormântare va avea loc joi, 11 mai 2017, de la ora 14.00, la Capela Hașaș.