Ministerul Sănătăţii a confirmat, ieri, încă un deces provocat de rujeolă, o fetiţă în vârstă de un an şi trei luni din judeţul Timiş, care nu fusese imunizată, fiind răpusă de acest virus, ceea ce urcă numărul deceselor de la izbucnirea epidemiei, la nouă. În judeţul Bihor au fost înregistrate în total 22 de cazuri noi de rujeolă, dintre care 9 au fost înregistrate în ultimele două săptămâni.

 

Informația a fost confirmată de șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, Daniela Rahotă: „Am auzit despre cazul de la Timișoara și este îngrijorător că sunt deja nouă decese. Noi nu avem astfel de probleme în Bihor. Sunt cazuri, dar doar medii și ușoare”.

Directorului adjunct al DSP Bihor Zoia Bitea spunea la începutul lunii că din cele 22 de cazuri, cele mai multe au fost înregistrate în zona Aleşd.

„Ultimele două cazuri sunt în Telechiu. Vorbim despre un copil de 6 ani născut în Franţa şi nevaccinat, şi de un copil de 6 luni din localitate. În prezent cei doi sunt internaţi în spital. Un alt caz de îmbolnăvire cu rujeolă s-a înregistrat tot în Aleşd la un copil de sub un an. Micuţul nu fusese vaccinat pentru că nu împlinise un an dar, fiind în contact cu alţi copii care ar fi trebuit vaccinaţi şi nu au fost, s-a îmbolnăvit de rujeolă. Acum s-a însănătoşit şi este bine, dar a dat tuturor emoţii”, a spus Bitea.  

Ieri, o fetiţă în vârstă de un an şi trei luni, din judeţul Timiş, a ajuns la spital cu simptomele infectării cu virusul rujeolic.

„Starea ei de sănătate s-a agravat, iar organismul a cedat. Probele trimise la Institutul Cantacuzino au confirmat îmbolnăvirea cu rujeolă. Fetiţa nu fusese imunizată de părinţi împotriva acestui virus. Astfel, în momentul de faţă, bilanţul epidemiei de rujeolă indică un număr de 1.969 de infectări, în 33 de județe, și nouă decese provocate de acest virus, dintre care trei copii. Niciunul dintre cei trei copii care şi-au pierdut viaţa nu erau vaccinaţi. Dintre adulţi, aproape toţi fie erau neimunizaţi, fie schema de vaccinare nu a fost completă”, a declarat, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu.

Fetiţa care şi-a pierdut viaţa a fost internată în luna decembrie la Spitalul Victor Babeş, din Timişoara, la secţia de Boli Infecţioase, dar din cauza complicaţiilor, organismul acesteia nu a mai putut lupta cu virusul.

Epidemia de rujeolă izbucnită în această toamnă a determinat Ministerul Sănătăţii ca, împreună cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF şi Institutul de Sănătate Publică, să propună o serie de măsuri pentru combaterea extinderii virusului. Printre măsuri se numără şi scăderea vârstei de vaccinare a copiilor, a căror imunizare va putea fi făcută acum de la 9 luni, deoarece, spun specialiştii, o caracteristică a aceastei epidemii de rujeolă este că afectează micuţii cu vârste sub un an.