Desființarea stației de autobuz Magazinul Crișul a stârnit nemulțumiri în rândul a zeci de orădeni, care s-au adresat ziarului CRIŞANA, după ce în ședința Comisiei tehnice pe probleme de circulație și transport rutier, din data de 18 ianuarie 2017, s-a dat aviz nefavorabil pentru „înființarea unei noi stații de autobuz, pe traseul liniei de autobuz nr.17, pe sensul de deplasare spre Gara de Est, între Stația Liceul de Artă și stația Poliției Rutiere, pe B-dul Magheru, după intersecția cu strada George Enescu”.

 

Oamenii solicită introducerea unei stații intermediare pe traseul Autobuzului nr.17, între stația de lângă Parcul Petofi și stația din fața sediului Poliției Rutiere (sau reînființarea fostei stații de lângă Magazinul Crișul), din cauza distanței mult prea mari dintre cele două stații existente în prezent, precum și din cauza numărului mare de călători care frecventează întreaga zonă. Este vorba de călători care au domiciliul sau rezidența în zonă, dar și persoane care se deplasează în mod curent în această zonă, angajații și vizitatorii diverselor instituții publice sau private din zona respectivă.

„Suntem consternați să constatăm că necesitățile a 375 de oameni din zonă nu sunt luate în mod real în considerare. De la începutul lunii noiembrie 2016, când s-a depus prima cerere, au trecut trei luni fără o soluție concretă la o problemă reală...”, se menționează în documentul trimis municipalității orădene, la începutul acestui luni.

În răspunsul primit în data de 13 februarie 2017 din partea Primăriei Oradea, sunt enumerate „motivele concrete” care au stat la baza emiterii avizului negativ al Comisiei tehnice pe probleme de circulație și transport rutier privind înființarea unei noi stații de autobuz pe traseul liniei 17. Astfel, potrivit documentului semnat de viceprimarul Florin Birta și de Mircea Ghitea, director executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, se arată următoarele:

„De la stația amplasată pe strada Parcul Petofi sunt 170 m până la Magazinul Crișul, pe cale de consecință, nu știm de unde rezultă km „în plus” de parcurs față de situația anterioară desființării stației de la Magazinul Crișul; pentru persoanele care doresc să ajungă la adrese situate între Magazinul Crișul și Poliția Rutieră, există liniile de tramvai cu posibilitate de îmbarcare/debarcare la Magazinul Crișul și, respectiv, pe Bld. Magheru, la intersecția cu Parcul Traian, respectiv Aleea Ștrandului; reînființarea stației pe vechiul amplasament (str. Republicii, la capătul str. Nicolae Jiga) nu este posibilă, din cauza faptului că oprirea autobuzelor în stație afectează fluența, așa cum s-a întâmplat și atunci când această stație era funcțională pe vechiul amplasament. Pe întregul traseu de la magazinul Crișul spre intersecția cu Aleea Ștrandului și Parcul Traian, nu există un amplasament care să permită înființarea unei stații fără să afecteze fluența/siguranța circulației”, se arată în documentul primit de la Primăria Oradea.

În fine, reprezentanții municipalității aduc la cunoștința cetățenilor nemulțumiți de desființarea stației de autobuz Magazinul Crișul că își mențin „punctul de vedere”, și că „O altă solicitare pe același subiect se va clasa, conform prevederilor art.10 alin. (2) din Legea nr.233/2002, pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor”.

Reamintim faptul că în urmă cu câteva luni, pe 20 octombrie 2016, în cadrul Ședinței Consiliului Local, mai mulți cetățeni au solicitat reînființarea stației de autobuz din dreptul Magazinului Crișul, considerând că scoaterea din acea „insuliță” a autobuzului în beneficiul taxiurilor a fost o greșeală. În paralel cu pietruirea piațetei și a trotuarului dinspre str. Nicolae Jiga (fosta Castanilor), Municipalitatea orădeană a cerut, la acea vreme, amenajarea a trei locuri de staționare pentru mașini folosite în regim taxi. Această decizie nu a fost una foarte inspirată, întrucât acea stație de autobuz a fost ideală nu numai pentru cei care lucrează în zonă, ci și pentru orădenii care au treabă la unitățile medicale din acea parte a orașului.