Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, administrator al parcurilor industriale din municipiu, a anunţat că este în căutarea unui nou furnizor de energie electrică, după ce actualul furnizor a majorat tariful cu 20% începând cu data de 1 februarie.

Directorul ADLO, Delia Ungur, a anunţat ieri că, de la 1 februarie, firma EDS (Energy Distribution Services), care asigură energia electrică pentru firmele din parcurile industriale orădene, a majorat tariful de la 139,88 lei/MWh la 170 de lei/MWh. Practic, cele 36 de firme cu care ADLO are contract pentru distribuirea de energie electrică vor plăti facturi mai mari cu 20%.

„Firma cu care avem încheiat contract de furnizare ne-a comunicat că, dacă dorim să continuăm colaborarea, să operăm o creştere a preţului cu 20% începând din 1 februarie”, a declarat Delia Ungur. Printre cauzele creșterii tarifelor invocate de furnizor se numără: majorarea semnificativă a prețurilor cauzată de starea vremii din ultima perioadă, care a determinat scăderea capacității de producție și majorarea necesarului de consum; comunicatul societăţii Transelectrica privind funcționarea SEN din data de 10 ianuarie 2017, care face referire la atingerea consumului maxim din 2001 până în prezent; anunțul Ministerului Economiei cu privire la dezechilibrele generate în sistem; limitarea consumurilor din ordinul Ministerului Economiei; costurile de furnizare extrem de ridicate provocate de închiderea pieței de echilibrare la valori record de 800 de lei/MWh; anunțul cu privire la stocurile reduse de cărbune la Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică. În aceste condiţii, şefa ADLO a anunţat că a cerut oferte de preţ de la alţi furnizori de energie electrică. „Noi cerem oferte şi o vom alege pe cea mai bună”, a adăugat Delia Ungur. Ea a precizat însă că, în prezent, se înregistrează „o bulversare pe piaţa energiei electrice”. Totuşi, Delia Ungur a menţionat că, faţă de entităţile mici care trebuie să accepte preţul cerut de furnizori, firmele din parcurile industriale orădene au avantajul că nu sunt singure, ADLO putând negocia pentru ele un pachet mai bun.

În 5 octombrie 2016 Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA a obținut licența de distribuție a energiei electrice, iar în data de 20 decembrie 2016 ANRE a emis decizia nr. 2043 privind aprobarea tarifelor de distribuție pentru Parcul Industrial I din Oradea. Tarifele de distribuție practicate în incinta parcului industrial de ADLO sunt cu 40% sub tarifele de distribuție din oraș. Potrivit ADLO, în 2016 au fost emise 35 de avize tehnice de racordare în cele trei parcuri pe care le are în administrare, fiind încheiate 36 de contracte de distribuție a energiei electrice cu rezidenții parcurilor. Potrivit directorului ADLO, în noiembrie 2016, consumul de energie electrică în Parcul Industrial I, situat pe Şoseaua Borşului, s-a ridicat la aproximativ 3.000 MWh, creşterea faţă de anul precedent fiind de 70%. Pentru acest an, Delia Ungur a precizat că este estimată o creştere de aproximativ 30% a consumului de energie electrică.