Comisarii Gărzii de Mediu Bihor și-au reluat activitatea vineri, 12 mai, după două zile de proteste. Pe timpul grevei, cei 19 comisari de mediu, semnatari ai petiţiei, nu și-au desfășurat activităţile specifice, programul instituției fiind sistat în totalitate.

„În urma negocierilor care au avut loc la sediul Ministerului Mediului între reprezentanții funcționarilor publici aflați în relații de serviciu cu Garda Națională de Mediu şi cei ai Ministerului Mediului, s-a încheiat un acord privind suspendarea temporară a grevei generale, declanșate la data de 10 mai 2017 la nivelul instituției, începând cu data de 12 mai 2017”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu.

„Părțile au convenit să susțină rezolvarea problemei inechităților salariale din sistem în cadrul procesului legislativ de elaborare de către Parlamentul României a Legii salarizării unitare”, se mai arată în document.

Comisarii de mediu amenință că, în situaţia în care negocierile vor eşua, vor continua greva generală. Reamintim faptul că miercuri, 10 mai, comisarii Gărzii de Mediu Bihor s-au alăturat colegilor lor din țară și au intrat în grevă generală, nemulţumiţi că au cele mai mici salarii din domeniul protecţiei mediului.

Angajaţii au venit la serviciu, dar au stat în birouri, fără să desfăşoare activităţi de control sau de relaţii cu publicul. Printre cei care au avut de suferit de pe urma grevei au fost și beneficiarii fondurilor europene acordate prin PNDR, Garda de Mediu având un rol hotărâtor (ultima semnătură) în aprobarea proiectelor şi eliberarea ultimei tranşe de finanţare.