Peste 3..000 de orădeni s-au adunat ieri seară în Piaţa Unirii nemulțumiți de adoptarea de către guvern a ordonanțelor privind modificarea codurilor penale și a proiectului de lege privind grațierea. Ei au cerut demisia Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.

Piaţa Unirii a fost ieri loc de întâlnire pentru orădenii nemulţumiţi că Guvernul a modificat marţi noaptea, prin ordonanţe de urgenţă, Codurile penale. Oameni de toate vârstele au venit începând cu ora 17.00, unii cu drapele, alţii cu pancarte sau vuvuzele, pentru a participa la un protest autorizat, anunţat pe Facebook printr-un eveniment cu titlul „Opriţi masacrarea statului de drept!”. „Acest guvern încearcă să sechestreze această ţară. Nu-i vom da voie să facă asta! Nu suntem protestatari de profesie, avem şi noi vieţile noastre, familiile noastre, dar, din păcate, nu putem trăi normal într-o ţară în care Guvernul, la miezul nopţii, legiferează în favoarea infractorilor. Acest guvern trebuie să respecte legea şi Constituţia. Nu poate să abuzeze de faptul că are o majoritate în parlament, obţinută în urma unui scrutin electoral, e drept, dar nu poţi să abuzezi, la modul absolut, de toate drepturile pe care ţi le dă guvernarea şi să calci în picioare drepturile altor cetăţeni, legi înscrise în Constituţie”, a declarat Sebastian Duma, organizator al mitingului.

Protestatarii au solicitat retragerea ordonanţei, demisia şi alegeri anticipate, considerând că acest guvern nu mai este legitim, nereprezentând interesele poporului. De asemenea, ei au cântat Imnul României. Printre scandările celor adunaţi în Piaţa Unirii s-au auzit: „Ruşine, ruşine, să vă fie!”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”, „Jos, Iordache!”, ,,PSD – ciuma roşie!”, „Anticipate!”, „Democraţie!”, „Vrem stat de drept!”, „Jos labele de pe justiţie!”, „Codruţa, nu uita? Noi suntem de partea ta!”, „Vrem democraţie, nu hoţie!”, „Afară, afară, cu PSD din ţară!”, „Iliescu, lângă Vişinescu!”, „Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi de mafioţi!”. La ora 18.15 minute, protestatarii s-au încolonat şi s-au deplasat în marş spre sediul PSD Bihor şi Prefectura Bihor pe traseul: Piaţa Unirii - str. Iuliu Maniu - Centrul Civic - Prefectura Bihor - Republicii - Piaţa Unirii.