Președintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a recepţionat săptămâna trecută stația de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Episcopia Bihor. Stația e parte a sistemului de management integrat al deșeurilor, un proiect în valoare totală de 199.895.470 lei fără TVA, finanţat prin POS Mediu.

 

Stația de tratare mecano-biologică, situată în Episcopia, lângă halda de gunoi ecologică, are ca obiectiv reducerea la depozitare a cantităţilor de deşeuri biodegradabile. Valoarea contractului de execuţie a lucrării a fost de 27 de milioane lei fără TVA şi a prevăzut construirea unor hale de primire şi pretratare, o zonă de biostabilizare, un şopron de maturare, alimentarea cu apă, dotări cu echipamente şi construirea clădirii administrative. Noua facilitate este parte a unui proiect de care vor beneficia aproape 500.000 locuitori din judeţul Bihor, ai căror reprezentanţi, în baza deciziilor a 101 consilii locale, au adunat unităţile administrativ-teritoriale din judeţ într-o singură asociaţie, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor, care va asigura, după implementare, funcţionarea sistemului de management integrat al deşeurilor. Prin implementarea acestui proiect, nu vor mai exista depozite de deşeuri în judeţul Bihor, deşeurile colectate din cele 101 unităţi administratuiv-teritoriale urmând să fie duse întâi în 6 zone unde vor funcţiona staţii de transfer şi sortare (Oradea, Aleşd, Salonta, Beiuş, Marghita şi Săcueni), iar de aici vor fi transportate la Oradea. „A venit momentul ca Bihorul să dispună de unul dintre cele mai moderne facilităţi pentru managementul integrat al deşeurilor din această parte a Europei, sunt foarte mândru de acest fapt”, a menţionat preşedintele CJ Bihor. Pasztor Sandor a mai subliniat că întregul sistem va deveni funcţional în prima parte a anului viitor.

Lucrările la staţia de tratare mecano-biologică (MBT) au început în luna august a anului trecut şi au fost realizate de firma orădeană Euriteh. Staţia din Episcopia face parte din proiectul privind sistemul de management integrat al deşeurilor, al cărui valoare se ridică la 199,8 milioane lei fără TVA, din care 99% provin din fonduri europene şi de la bugetul naţional, contribuţia administraţiei judeţene fiind de 1%. Proiectul mai prevede construirea a şase staţii de transfer şi sortare şi a unei platforme de stocare temporară în Ştei, precum şi închiderea depozitelor neconforme. Pentru staţiile de transfer şi sortare, suma alocată este de 63,1 milioane lei fără TVA, iar pentru închiderea depozitelor neconforme, valoarea contractului se ridică la 44 milioane lei fără TVA şi vizează închiderea deponeurilor din Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Sacueni, Ştei şi Valea lui Mihai.