Pentru că nici în Oradea, doamnele și domnișoarele nu s-au înghesuit să își facă screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin, medicii au decis să amplaseze în Piața Unirii un punct mobil de informare de la care să le explice orădencelor beneficiile acestei testări.

 

Acțiunea a făcut parte dintr-o campanie intitulată „Protejează-i aripile” desfășurată de Institutul Național de Sănătate Publică prin Direcția de Sănătate Publică Bihor. „Scopul este creșterea gradului de conștientizare al femeilor cu privire la importanța depistării precoce a cancerului de col uterin. Pentru a beneficia de acest program, singurul lucru pe care trebuie să-l facă o femeie eligibilă, adică aflată în intervalul de vârstă 25-64 de ani, este să se prezinte la medicul de familie, unde se completează un formular de screening, cu acest formular urmând a se prezenta la unul dintre centrele incluse în acest program, Maternitatea Oradea sau Spitalul Pelican. Testarea este gratuită și este cel mai eficient mod de a identifica această formă de cancer, în stadiu incipient. Există interes, orădencele au primit materiale informative și nu puține dintre ele s-au prezentat la acest punct de informare pentru a primi detalii suplimentare legate de perioada cea mai optimă de efectuare a testului, criteriile de eligibilitate etc.”, a spus, pentru CRIŞANA, Diana Racz, de la DSP Bihor.

Punctul de informare a fost deschis, ieri, în intervalul orar 13.00-21.00, alături de reprezentanta DSP Bihor, fiind prezenți și medicii Daniel Fericean de la Spitalul Pelican și Mihai Luncan de la Maternitatea Oradea.

Doar aproximativ 7% din populația eligibilă din Bihor, s-a testat până în acest moment.