Asociația culturală Ars Nobilis, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, din Oradea, a organizat lansarea volumului „Oradea.Imagini posibile”. Volumul bilingv româno-maghiar este o continuare a proiectului „Oraşul cu 1.000 de chipuri”, primul DVD despre Oradea veche, realizat de Ars Nobilis, prin eforturile Rodicăi Indig.

 

Volumul bilingv semnat de criticul de artă Ramona Novicov şi poetul Mihai Vieru (traducător Szombati Gille Annamaria) are ilustraţii semnate de Rodica Indig şi a apărut la editura Casa de Pariuri Literare, graţie subvenţiei acordate de Consiliul Judeţean Bihor, prin Direcţia Social Comunitară. Cartea prezintă trei clădiri emblematice pentru Oradea, Complexul Rimanoczy, Casa Roth şi Hotel Parc, nu doar prin intermediul unor imagini sau date istorice şi arhitecturale, ci şi prin intermediul unor poveşti care pornesc de la fapte şi personaje reale.

„Este un moment important pentru Biblioteca Judeţeană şi pentru oraşul nostru  lansarea acestei cărţi. Autorii au adus la lumină o lume magnifică, lumea clădirilor printre care trăim, prin poveşti şi imagini”, a spus directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, în deschiderea evenimentului.

Aşa cum a explicat criticul de artă Ramona Novicov, proiectul editorial a fost realizat datorită sprijinului Rodicăi Indig, cea care şi-a propus să dăruiască „un omagiu celor care au construit acest oraş”.

„Cartea a porint de la dorinţa de a ajunge la inima locuitorilor oraşului. Astăzi, în Oradea vorbim despre clădiri vii şi le punem prefixul „fostul”: fostul palat, fostul hotel. Eu privesc însă aceste clădiri ca pe nişte prieteni”, a spus Ramona Novicov. „Volumul este un prim pas din încercarea de a reconstrui oraşul. Noi am spus aici doar trei poveşti, dar gândiţi-vă cât de multe altele sunt de spus. Din nefericire, în Oradea testamentele lui Rimanoczy şi Gojdu nu au fost şi nu sunt respectate. Noi trebuie să fim buni administratori ai acestei moşteniri vii”, a mai spus Ramona Novicov.

În completare, Mihai Vieru a vorbit despre oamenii care şi-au intersectat destinele cu Oradea şi clădirile ei emblematice, nume ca Mircea Eliade sau Ion Minulescu, personaje care şi-au lăsat o amprentă spirituală asupra clădirilor de aici. Personajele şi poveştile lor se regăsesc în „Oradea. Imagini Posibile”, lăsând, totodată, cititorului libertatea de a-şi recrea oraşul din propria fantezie.

„Nu cred că se poate face mai mult pentru o clădire, pentru un spaţiu, pentru un oraş decât a vorbi despre ele ca despre un prieten. Cum poţi să devii prieten cu un oraş, iată miza şi morala acestei cărţi”, a precizat dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.