Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a prezentat ieri activităţile desfăşurate în cadrul vizitelor pe care le-a avut în ultimele zile în Germania şi Italia. Pasztor a anunţat semnarea unui protocol de colaborare încheiat în Germania cu privire la implementarea sistemului de învățământ dual.

 

În perioada 30 martie - 4 aprilie, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, s-a aflat în Germania, unde a semnat un protocol de colaborare cu INGO Diplomaten International pentru dezvoltarea parcurilor industriale din judeţ, şi Italia, unde a participat la Târgul de Turism de la Milano şi la întâlniri cu reprezentanţi ai regiunilor Lombardia şi Tirolul de Sud/Trento. Pasztor a prezentat ieri protocolul semnat cu asociaţia din Germania, prin intermediul căruia, specialiștii INGO Diplomaten International vor iniția, pentru prima dată în România, proiectul I2P. Scopul acestuia este înființarea locurilor de muncă, respectiv formarea profesională de calitate prin învățământ în sistem dual și educarea adulților, cu un accent deosebit pe reconversia profesională a șomerilor. Mai exact, CJ Bihor îşi doreşte să înfiinţeze şcoli profesionale în Tileagd, Beiuş şi Săcueni, pentru a-i instrui pe cei care vor lucra în viitoarele parcuri industriale. Pasztor a menţionat că are acordul de principiu din partea autorităţilor locale pentru crearea unor astfel de şcoli profesionale, mai trebuind doar un cadru legal referitor la învăţământul în sistem dual. În ceea ce priveşte posibili investitori, şeful CJ Bihor susţine că aceştia sunt interesaţi de ceea ce oferă judeţul. „Investitorilor din Germania le convine situaţia din parcurile industriale din Bihor. Bariera este forţa de muncă, calificarea oamenilor. Pornim acest sistem dual tocmai pentru a califica oamenii, însă trebuie să avem mare grijă să nu-i calificăm pentru alte ţări”, a menţionat Pasztor Sandor, adăugând că pe baza protocolului de colaborare, practica se va face în Germania. De asemenea, preşedintele CJ Bihor a precizat că reprezentanţii INGO Diplomaten International vor veni la Oradea în perioada următoare.

După vizita în Germania, Pasztor Sandor s-a deplasat în Italia, unde au avut loc mai multe activităţi de promovare a judeţului Bihor. Prima a avut loc în data de 1 aprilie, pe Aeroportul Milano-Bergamo, unde câteva perechi de dansatori de la Ansamblul Nagyvarad au prezentat un program artistic călătorilor aflaţi în terminalul aeroportului şi au împărţit materiale informative şi ciocolată de casă inscripţionată cu însemnele judeţului. El a precizat că au fost aleşi dansatori de la ansamblul maghiar pentru că dansatorii de la Ansamblul Crişana nu erau disponibili în data de 1 aprilie. De asemenea, Pasztor a menţionat că dansatorii au venit dimineaţa cu avionul de la Timişoara şi s-au întors seara cu cursa de Oradea, fără să apuce măcar să părăsească aeroportul.

În 2 aprilie, a început Târgul de Turism de la Milano, unde Bihorul şi Oradea au fost promovate în cadrul standului României. Pasztor a menţionat că participarea s-a făcut din postura de parteneri strategici ai Ministerului Turismului. În cadrul Târgului, au fost împărţite mii de pliante, au fost organizate degustări de produse româneşti - plăcinta de Beiuş, sarmale, ciocolată de casă, gem şi zacuscă. De asemenea, la Târgul de Turism au ajuns şi dansatori de la Ansamblul Crişana, care au prezentat un spectacol folcloric pentru vizitatori. „Zona trebuie promovată foarte agresiv, pentru că italienii nu ne cunosc”, a declarat Pasztor Sandor.

Pe lângă Târgul de la Milano, vizita în Italia a mai cuprins întâlniri cu reprezentanţi ai regiunilor Trentino-Tirolul de Sud şi Lombardia. În urma discuţiilor, s-a stabilit că rectorul Universităţii din Trentino va lua legătura cu conducerea Universităţii din Oradea, iar în data de 18 mai, când este programată deschiderea parţială a Muzeului Ţării Crişurilor, regiunea Trentino-Tirolul de Sud va avea două săli expoziţionale la dispoziţie. „O echipă va veni să studieze posibilităţile de investiţii în judeţul Bihor şi vor veni pentru deschiderea Muzeului din 18 mai”, a declarat şeful CJ Bihor. În Lombardia, a avut loc o prezentare a judeţului Bihor - strategie de dezvoltare, oportunităţi turistice. Potrivit lui Pasztor Sandor, interesul italienilor pentru Bihor este foarte mare, iar acum se lucrează la un protocol de colaborare, iar săptămâna viitoare vor veni în Bihor oameni de afaceri din Lombardia. „Suntem exotici pentru ei”, susţine şeful CJ Bihor, adăugând că este pentru prima dată când un judeţ încearcă să se promoveze singur. „Până acum, semnalele au fost pozitive. Speranţa mea este că în lunile următoare vom vedea rezultatele acestor întâlniri”, a mai menţionat Pasztor.