Sala de spectacole a Teatrului Arcadia Oradea a fost, miercuri, 15 martie, neîncăpătoare, cu prilejul spectacolului „Hansel şi Gretel”, adaptare de Hanyecz Robert, după Fraţii Grimm. Regia artistică poartă semnătura lui Szoke Kavinski Andras, iar scenografia, a lui Csuri Emese.

 

Printre spectatori s-au aflat și prichindeii din grupa mică de la Grădinița Don Orione din Oradea, însoțiți de educatoarea lor Alexandra Ghiulai și de îngrijitoarea Luminița Lăzău. „Copiii au urmărit cu atenție spectacolul, fiind foarte încântați de evoluția actorilor. Pentru ei, a fost prima experiență de acest gen, împreună cu colegii de grupă. Intenționăm să-i aducem în fiecare lună să vizioneze câte un spectacol, pentru că le-a plăcut foarte mult”, ne-a declarat Alexandra Ghiulai.

Copiii din grupa mijlocie au fost însoțiți de educatoarele Adela Pintea și Anița Susa, iar cei din grupa mare, de educatoarele Elena Tășădan și Diana Suciu. De asemenea, tot de la Don Orione au mai fost prezenți copiii din clasa pregătitoare și cei din clasele I A și I B, însoțiți de învățătoarele lor. Acţiunea basmului Hänsel şi Gretel este cunoscută oricui, indiferent ce vârstă are. Tocmai îndepărtarea de vârstă este ideea de bază a recentei adaptări, deoarece povestea celor doi fraţi s-ar putea întâmpla şi în zilele noastre.

Jocul expresiv al păpuşilor mari şi plastice este completat de prezenţa, starea şi jocul actoricesc al mânuitorilor.

Acţiunea, deseori interactivă cu copiii, precum şi textul, care aduce prospeţime şi permite improvizaţie, împiedică minimalizarea unei poveşti clasice şi bine cunoscute.

Au dat viață personajelor îndrăgiții actori: Florian Silaghi (Hansel), Armanca Serac (Gretel), Florin Stan (Vrăjitoarea) și Alexandru Pop (Cioara).

„Hansel şi Gretel este un spectacol interactiv, care e centrat pe ideea fricii, mai exact cum își înving cei mici frica de întuneric, de personaje negative etc. Pentru copii, Vrăjitoarea este materializarea fricii, iar arderea acesteia în cuptor reprezintă înfrângerea fricii”, spune actorul Florian Silaghi.

„Din 2013, jucăm acest spectacol, care a participat cu succes la numeroase festivaluri. Este un spectacol care prinde foarte bine la public, pentru că este dinamic, actorii având foarte multe momente de interactivitate cu copiii”, a adăugat Florian Silaghi.