Administraţia Bazinală de Ape Crişuri a închis anul 2016 prin două evenimente importante. Unul dintre ele a fost o vizită efectuată, ieri, la priza de apă Tăut, din localitatea Tăut, singura lucrare de acest gen construită după anul 1989, după care, la sala cinema Palace din Lotus Market, în prezenţa unor invitaţi de seamă, a avut loc prezentarea filmului documentar „În slujba apelor”, de asemenea primul film de gospodărire a apelor realizat vreodată în România.

 

Administraţia Bazinală de Ape Crişuri a recepţionat ieri o lucrare realizată în numai patru luni. Este vorba despre refacerea barajului tip priză de apă de pe Crişul Negru în amonte de Tăut, comuna Batăr, afectat de o viitură în 2010, când au fost distruse atât structurile din beton, cât şi echipamentele hidrotehnice. „În 2012, când am preluat această lucrare de la ANIF, expertiza făcută a arătat grave probleme de stabilitate. S-a propus suma de 56 de milioane de lei pentru refacerea ei”, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), Nicolae Bărbieru, prezent la eveniment, alături de ministrul secretar de stat din Ministerul Mediului, Olimpia Negru. „Felicit constructorul pentru că, în 3-4 luni, a pus în operă 15.000 metri cubi de beton, ceea ce este o realizare extraordinară”, a mai precizat şeful Apelor Române. În cadrul lucrărilor, priza de apă a fost refăcută în totalitate, lucrarea fiind singura de acest tip realizată în Bihor după anul 1989. Lucrarea este executată din beton armat, fiind folosite 600 tone de fier şi 15.000 metri cubi de beton, zidul de sprijin având o lungime de 16 metri pe ambele maluri şi o înălţime de 5,7 metri. Valoarea ei a fost cea stabilită încă din 2012, şi anume 56 milioane lei. Investiţia a fost derulată de Repcon cu finanţare proprie, urmând ca ANAR şi Ministerul Mediului să deconteze cheltuielile în perioada următoare. Pe lângă rolul de protecţie împotriva inundaţiilor pe Crişul Negru, priza de apă de la Tăut asigură şi apa necesară pentru consum în zona Salonta, dar şi refacerea ecosistemului dezechilibrat în urma distrugerii barajului în 2010.

Evenimentele de ieri au continuat la sala cinema Palace, din Lotus Market, unde a fost prezentat filmul documentar „În slujba apelor”, primul film de gospodărire a apelor realizat vreodată în România, moment onorat cu prezenţa, pe lângă cei doi oaspeţi din Capitală, de prefectul de Bihor, Claudiu Pop, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor. Cu acest prilej, directorul general al ANAR, Nicolae Bărbieru, a declarat că Administrația Bazinală de Ape Crișuri a avut cel mai ambițios program de investiții și dezvoltare din țară pe parcursul anului 2016. „La nivelul Administrației Naționale Apele Române, ABA Crișuri, chiar dacă este o administrație bazinală, din punct de vedere teritorial mai mică, a avut cu siguranță cel mai ambițios program de investiții și dezvoltare pe parcursul anului 2016 realizând o serie de lucrări importante pentru apărarea împotriva inundațiilor, ceea ce a culminat cu finalizarea barajului de priză Tăut, care s-a realizat într-un timp absolut record”, a declarat Nicolae Bărbieru.

„ABA Crișuri este formată dintr-un colectiv de buni specialiști care și-au făcut de fiecare dată datoria. Este o zi în care putem arăta că, după un an de muncă, se vede ceva, n-a fost în zadar toată zbaterea. Administraţia Bazinală Ape Crişuri s-a situat printre administraţiile fruntaşe. Este un colectiv de profesionişti, care şi-a îndeplinit cu conștiinciozitate tot ce avea de făcut. Sunt acei specialiști tăcuți care ies în evidență doar în perioadele în care sunt viituri și atunci știm că ne bazăm în orice moment pe ei”, a declarat secretarul de stat Olimpia Negru. La rândul său, prefectul de Bihor Claudiu Pop a ţinut să le mulţumească specialiştilor de la ABA Crişuri pentru buna colaborare, în special în situaţii de urgenţă. „90% din activităţile celor de la ABA Crişuri nu se văd. În calitate de peşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, am lucrat bine şi foarte bine de fiecare dată când judeţul nostru a fost afectat de ape. Mă bucur că ne situăm printre judeţele care au tot mai puţine puncte nevralgice în ceea ce priveşte apele”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu. La final, directorul executiv al ABA Crişuri, Dorel Dume, le-a mulţumit tuturor angajaţilor pentru profesionalismul de care dau dovadă, dar şi instituţiilor cu care au colaborat, printre care a amintit ISU, Prefectura Bihor, Compania de Apă, precum şi primăriile.