Data de 21 martie reprezintă o triplă sărbătoare pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea: Ziua Mondială a Sindromului Down, Ziua Internațională a Teatrului de Păpuși și Ziua Internațională a poeziei/poveștilor. Cu acest prilej, echipa de lucru a parteneriatului strategic Erasmus+, KA2 „Valuing play”, implementat de CSEI Nr. 1 Oradea, a organizat, ieri, o serie de acțiuni pe aceste teme, în parteneriat cu Asociația Down Oradea și Asociația CES-Colaborăm Educăm Sprijinim.

 

În prima parte a zilei, elevii cu deficiențe de la CSEI Nr. 1 Oradea și oaspeții lor au fost invitați la spectacolul de teatru „Turtița”, prezentat de tinerii din cadrul Asociației Down, sub coordonarea educatoarei, prof. Nela Axinte.

„Din trupă fac parte 15 tineri și adulți cu Sindrom Down și alte dizabilități proveniți de la Centrul de zi Iedera. Trupa a fost înființată de prof. Nela Axinte. Spectacolul a avut premiera în urmă cu mai bine de cinci ani, iar de atunci, a fost jucat cu diferite ocazii, una dintre acestea fiind, recent, la Biblioteca Județeană, cu prilejul vernisării celei de-a 10 ediții a expoziției „Ziua Mărțișorului - Ziua Down. Vom prezenta acest spectacol la toate grădinițele din oraș, dar și la creșe, pentru că este o piesă cu morală, educativă pentru cei mici”, ne-a declarat prof. Lucia Ciobanu, președinta Asociației Down Oradea.

„Colaborăm de foarte mulți ani cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, pentru că avem copii care frecventează această instituție de învățământ, atât școlari, cât și preșcolari”, a mai spus interlocutoarea noastră.

După spectacol, un grup de elevi și profesori de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonați de prof. Marius Marcu, au susținut un scurt program artistic, cu ocazia evenimentului.

În jurul orei 11.00, a bătut gongul pentru începerea workshopuri-lor, trei la număr: Teatru, Teatru de umbre și Teatru de păpuși. Alături de elevi și cadre didactice, au participat studenți de la Universitatea din Oradea, copii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal, Grădinița cu Program Prelungit nr. 41 Oradea, Școala Gimnazială nr. 11 Oradea și, desigur, vedetele zilei - copiii și tinerii cu Sindrom Down, beneficiari ai Asociației Down.

 „Ideea acestor workshopuri este de a ne promova și a arăta lumii că și acești copii pot fi valorificați. Iar bucuria de pe chipurile lor este o dovadă clară a faptului că ne-am atins scopul”, ne-a declarat prof. Teodora Pantazi, coordonator al proiectului alături de prof. Carmen Ilisie.

Programul a continuat cu o masă rotundă cu tema „Vocea mea, comunitatea mea”, care este mesajul din acest an al Zilei Mondiale a Sindromului Down. Evenimentul a fost moderat de prof. psihopedagog Teodora Pantazi, director al CSEI Nr. 1 Oradea, la care au participat invitați din diferite categorii reprezentative: un medic psihiatru/neurolog, un psiholog/terapeut, un asistent social, inspectorul de specialitate pentru învățământul special, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, un lector universitar de la Catedra de Științe ale Educației, reprezentanți ASCO și DGASPC Bihor, dar și părinți care au copii cu Sindrom Down. Acțiunea s-a încheiat după ora 15.00, cu lansare de baloane cu mesaje.