Pentru următoarele zile sunt prognozate în judeţul Bihor temperaturi atmosferice care vor scădea până în jur de –10 grade Celsius. Pentru a evita efectele negative cauzate de frig, este important să respectați câteva reguli simple.

 

Direcția de Sănătate Publică Bihor recomandă populaţiei, în primul rând, evitarea deplasărilor în timpul frigului. Pentru asta este indicată aprovizionarea cu alimente și medicamente pentru o perioadă mai lungă de timp, bolnavii care nu se pot deplasa sau căra greutăţi trebuie ajutaţi de persoane din proximitate (vecini, rude etc.), asigurarea unei linii telefonice funcţionale (un apel de urgenţă e de cele mai multe ori vital în salvarea vieţii), persoanele la risc trebuie să păstreze contactul cu rudele sau vecinii şi să solicite ajutor în caz de nevoie.

În locuinţe este recomandată menţinerea unei temperaturi de cel puţin 19 grade Celsius în dormitor, verificarea atentă a sistemelor de încălzire înainte de a le folosi, dar şi periodic în timpul utilizării pentru prevenirea incendiilor, intoxicaţiilor cu monoxid de carbon (gaz care nu se vede şi nu are miros), în caz de folosire a pernelor electrice pentru încălzire acestea trebuie decuplate de la priză înainte de somn pentru a preveni arsurile sau incendiile. În cazul în care este absolut necesară părăsirea locuinţei în condiţii de ger este recomandată acoperirea riguroasă a capului (prin această zonă se pierde 30% din căldura corpului), protejarea feţei - în special în partea inferioară la nivelul gurii şi nasului, îmbrăcarea cu haine groase şi călduroase, de preferat mai multe rânduri de haine una peste alta pentru a menţine mai bine căldura, păstrarea mănuşilor pe mâni pentru protejarea căldurii de la nivelul mâinii şi degetelor - nu trebuie scoase mănuşile de pe mâini nici chiar pentru perioade scurte, mersul în ritm egal, fără efort crescut. În timpul mersului trebuie acordată atenţie porţiunilor cu gheaţă de pe traseu în vederea prevenirii alunecării (căderilor) şi fracturilor membrelor, evitarea călătoriilor lungi cu automobilul şi planificarea traseului deplasării în funcţie de starea drumurilor. Autovehiculele trebuie să fie dotate specific sezonului de iarnă pentru optimizarea deplasărilor şi evitarea accidentelor, iar copiii nu trebuie să fie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare.