În perioada 4 iunie-2 iulie Oradea va găzdui cea de-a IV-a ediţie a Festivalului de Teatru pentru copii Arcadia 2017. Spectacole de top din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Arada şi Ploieşti vo fi prezentate orădenilor, oferta acoperind toate categoriile de vârstă, inclusiv adolescenţi şi tineri.

 

„Spre deosebire de ediţiile trecute, anul acesta avem în program două spectacole dedicate doar tinerilor (+16). Astfel, Teatrul Ţăndărică din Bucureşti vine la Oradea cu spectacolul Visul unei nopţi de vară, de William Shakespeare, realizat cu păpuşi, dar dedicat adulţilor, iar trupa Lilliput va prezenta spectacolul Odă Timpului, tot pentru categoria de vârstă amintită”, a explicat Florian Silaghi, directorul artistic al Trupei Arcadia. Pentru copiii foarte mici va fi prezentat unul dintre cele mai populare spectacole ale trupei Arcadia, Omuleţ, în timp ce oferta celorlalte teatre vizează atât catgeoriile de vârstă +4 ani, cât şi +7 ani. Festivalul va debuta în data de 4 iunie, când trupa Arcadia se va alătura Kids Fest, cu Parada de Personaje şi Păpuşi de Basm. Parada va parcurge traseul Piaţa Unirii-Corso-Cetatea Oradea, urmând ca de la ora 18.00 cei mici să fie invitaţi, alături de Dr Bubble şi Milkshake la o ploaie de baloane, în Cetate, intrarea fiind liberă.

Joi, 8 iunie, de la ora 11.00, va avea loc Festivalul de Teatru între licee Oglindirea Sufletului în Literatură. Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia, Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj va prezenta spectacolul Dănilă Prepeleac (+4 ani).

Duminică, 11 iunie, la Sala Studio Arcadia se va juca Omuleţ, iar de la ora 18.00, la Sala Arcadia, trupa Lilliput (Teatrul Szigligeti) va prezenta Oda timpului (vârsta +16). Vineri, 16 iunie, de la ora 17.00, la Sala Arcadia, Trupa FloraJun de la Palatul Copiilor și al Elevilor Oradea va prezenta spectacolul Iubirea e ca brânza. Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia, Teatrul Merlin din Timişoara prezintă Montanul Încălţat (+3 ani). Tot în 17 iunie, de la ora 18.00, Teatrul de Animație „Țăndărică” București prezintă Visul unei Nopţi de Vară (vârsta + 16). Duminică, 18 iunie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia va avea loc premiera spectacolului Poveşti populare maghiare, a trupei Arcadia. Spectacolul este regizat de Igor Lungu, este o continuare a Poveştilor populare ruseşti şi cuprinde patru fabule: „Iepurele și ariciul”, „Lupul șugubăț”, „Omul sărac și vulpea păcălită” și „Ursul și pisica”.

În aceeaşi zi, de la ora 17.00, copiii sunt invitaţi la Carnaval. O nouă paradă a personajelor va porni prin centrul oraşului, doar că, de această dată, copiii sunt invitaţi să concureze cu actorii Arcadia, în ce priveşte costumaţiile de basm. Din nou Cetatea Oradea va găzdui, de la ora 18.00, o ploaie de baloane cu Dr Bubble şi Milkshake, dar de această dată intrarea nu va fi liberă.

Sâmbătă, 24 iunie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia, Teatrul Ioan Slavici Arad, Trupa Marionete, va prezenta Povestea Porcului (vârsta + 4). Duminică, 25 iunie, ora 11.00, la Sala Arcadia, Teatrul pentru Copii Ciufulici va prezenta Fata Babei şi Fata Moşului (vârsta + 5). Sâmbătă, 1 iulie, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria se va juca Cenuşăreasa, unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale Trupei Arcadia. Duminică, de la ora 11.00, tot în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, se va juca a 12-a noapte (vârsta + 6), spectacol prezentat de Teatrul Ion Creangă Bucureşti.

Pentru copiii care vor fi spectatori ai Festivalului Arcadia au fost pregătite mai multe surprize. Organizaţia Naţională Cercetaşii României îi invită şi anul acesta la ateliere de creaţie şi la activităţi în aer liber. Treasure hunt, quilling, origami, orientare cu harta și busola, construcții în miniatură din bețe, sunt doar câteva dintre propunerile de activităţi care se vor desfăşura în Cetate, în săptămâna 26 iunie-30 iunie. În plus, după fiecare spectacol copiii se pot înscrie, cu biletul reprezentaţiei respective, la o tombolă cu premii... majoritatea dulci.

Preţul biletelor este unic, 10 lei per adult sau copil. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 – 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00.