Cea de-a cincea ediţie a Festivalului „HolnapUtán” s-a lansat miercuri, 6 aprilie, cu spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Homemade, urmat de un flashmob-surpriză, şi de o producţie timişoreană de mare succes, regizată de Radu Afrim. La ediţia din acest an, artiştii debutanţi vor fi prezentaţi la mijlocul programului celor patru zile de festival.

 

Programul din acest an al Festivalului „HolnapUtán”, organizat de Teatrul Szigligeti din Oradea, este unul cu precădere teatral. Cea de-a cincea ediţie s-a lansat cu spectacolul „Homemade”, prezentat de trupa maghiară de teatru de la Cluj. Producţia, care s-a jucat pe scena Teatrului Arcadia, reinterpretează şi regândeşte relaţiile dintre părinţi şi copii, dar şi dintre generaţii în general. La realizarea spectacolului au contribuit nu numai actori, dar şi psihologi, sociologi, gramaturgi şi studenţi la actorie, respectiv la teatrologie.

După Homemade, publicul a fost întâmpinat de flashmobul-surpriză al studenţilor în anul 3 ai Academiei de Teatru şi Film de la Budapesta, urmat de producţia Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timişoara, intitulată „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori”. Spectacolul pus în scenă de regizorul Radu Afrim vorbeşte într-o manieră provocatoare despre relaţia dintre teatru şi spectator.

Tot în prima zi a festivalului, în 6 aprilie, cei 14 de studenţi la actorie şi regie invitaţi în festival au început un workshop în care, folosind textele scrise de autori debutanţi din Oradea, au creat un performance cu tema „prezentul şi viitorul în viziunea tinerilor”. Producţia finală a fost prezentată în 9 aprilie, ora 17.00, în Studioul Szigligeti şi în Cafeneaua Moszkva, intrarea fiind liberă. Înainte de performance, a avut loc lansarea noilor ediţii ai Revistei Culturale „Várad”.

Vineri, în a doua zi de festival, de la ora 16.00, au urcat pe scena Teatrului Arcadia studenţii Universităţii de Arte Târgu Mureş, iar de la ora 19.00, studenţii Academiei de Teatru şi Film de la Budapesta au prezentat în Sala Mare a teatrului, spectacolul muzical despre viaţa şi opera compozitorilor George Gershwin şi Cole Porter. Ulterior, studenţii maghiari, reuniţi în trupă au oferit şi un concert în Studioul Szigligeti, de la ora 22, sub denumirea „Pink Mojos and The Fuckfaces”.