Chiar dacă nu se poate vorbi despre o politizare masivă, ea a început deja și în Bihor. Noul ordin al ministrului Educației Pavel Năstase a dat dreptul numirii în funcție și a celor care au picat concursul de director sau adjunct. Așa se face că Nicolae Avram, care a picat de două ori concursul de șef al IȘJ Bihor și nu s-a putut înscrie la concursul de directori din cauza fraudei de la Bac de la Ștei, a ajuns adjunct la Brâncuși.

 

Cine credea că pașii importanți făcuți de tehnocrați în scoaterea de sub umbrela politicului a școlilor, nu pot fi dați înapoi, s-a înșelat. În România se întorc deja în funcțiile de directori incompetenții care nu au fost în stare să își ia concursurile pe funcții. În Bihor, situația este diferită, cel puțin momentan. Pentru că s-a respectat legea, încă din decembrie 2016 aproape toate școlile aveau directori și adjuncți. 180 de directori și 98 de adjuncți cu posturile luate prin concurs și 66 de directori și 28 de adjuncți detașați dintre cei care au luat concursul dar au pierdut posturile pentru că alții luaseră note mai mari. Guvernul Cioloș a vrut să se asigure că oricine va veni la guvernare nu va putea repolitiza învățământul, așa că a obligat inspectoratele să rezolve problema locurilor rămase neocupate până la sfârșitul anului 2016. În Bihor, s-a respectat legea așa că au rămas foarte puține locuri care pot fi politizate, dar în alte județe s-au căutat pretexte, păstrându-se locurile în școlile în care directorii nu și-au luat concursurile (ocupabile prin redistribuirea celor care le-au luat în alte unități de învățământ) pentru clientela politică.

„La nivelul județului avem 9 funcții de director adjunct care au rămas neocupate dar vom ține cont de propunerile consiliilor profesorale când vom face numirile. Poate, va trebui să punem în funcții și directori care nu și-au luat concursul”, a spus, pentru Crișana, șeful IȘJ Bihor, Alin Novac-Iuhas.     

 

Avram reactivat!

Luni după masă, după discuția cu reporterul Crișanei, a avut loc o ședință a Consiliului de Administraţie al IȘJ Bihor care a decis cine va ocupa cele 9 funcții rămase vacante, plus alte șapte, dintre care cinci vacantate subit luni, după ce s-a aflat de modificarea metodologiei de ocupare a funcţiilor de către ministrul PSD Pavel Năstase. Cel mai probabil, aceștia au renunțat la funcții pentru a face loc clientelei PSD.

Astfel, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Oradea adjunct a ajuns fostul șef al IȘJ Bihor Nicolae Avram, care a picat de două ori concursul pentru șefia Inspectoratului și nu s-a putut înscrie la concursul de directori din cauza calificativului „satisfăcător” (insuficient) primit în urma fraudei de la Bac de la Ștei, unde peste 100 de elevi au fost prinşi că au copiat, el fiind șef la Inspectorat în acea perioadă.

Tot printre cei care nu aveau ce căuta în funcția de director adjunct se află și Ervin Călinescu care a picat proba scrisă a concursului dar acum este adjunct la Școala din Tileagd și Ștefania Derșidan care, deși a picat proba scrisă, a ajuns adjunctă la Colegiul Agricol Valea lui Mihai. Pe celelalte 6 funcții de adjuncți rămase au fost numiți profesori care nu s-au prezentat la concurs.   

Chiar dacă este vizibil că funcțiile rămase au fost puse la dispoziția clientelei politice, acestea sunt nesemnificative dacă le raportăm la ce s-a întâmplat în septembrie 2012 când liberalul Daniel Negrean schimba peste noapte 19% din directorii aflați în funcții sau în 2014 când pesedistul Nicolae Avram punea în funcție 45 de directori noi. Adevărata politizare în Bihor ar putea să se producă după 31 august 2017, când directorilor care și-au luat concursul dar au avut contracandidați mai buni, ajungând la alte școli decât cele pentru care au candidat, le va expira detașarea. Dacă până atunci nu se va organiza un nou concurs, 66 de directori și 28 de adjuncți vor putea ajunge pe funcții pe o singură „competență”, aceea de membru sau simpatizant de partid.