Prefectul Claudiu Pop a prezentat, ieri, un bilanţ al activităţii din acest an desfăşurată de instituţia pe care o conduce. Potrivit acestuia, a fost un an „nu uşor”, dar în care a crescut calitatea serviciilor oferite cetăţenilor.

„Anul 2016 a fost un an nu uşor, însă am reuşit să facem lucrurile să se mişte înspre bine în judeţul Bihor. Avem şi lacune, zone unde lucrurile nu merg tocmai bine, dar încercăm să fim cât se poate de activi, să luăm măsuri. Mi-aş dori ca lucrurile să se întâmple mai repede, mai bine, mai profesionist”, a declarat, ieri, prefectul de Bihor, Claudiu Pop. El a menţionat că, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, nu au fost înregistrate incidente. „Buletinele de vot au fost tipărite în termen, iar zilele acestea colegii mei finalizează toate plăţile. Suma totală pentru organizarea alegerilor în judeţul Bihor  a fost de 3.283.000 lei, din care 97.228 lei pentru tipărirea şi ambalarea buletinelor de vot, iar 2.454.780 lei au fost cheltuieli de personal”, a declarat Claudiu Pop. În ceea ce priveşte audienţele, în perioada ianuarie-decembrie 2016, au fost 253, în scădere faţă de anul trecut. Cu această ocazie au fost sesizate probleme legate de fondul funciar, probleme personale, probleme sociale, retrocedări etc. De asemenea, la Telefonul Prefectului s-au înregistrat 148 de sesizări în acest an, faţă de 247 anul trecut.

Pe de altă parte, prefectul Claudiu Pop a anunţat că, potrivit site-ului LikeAlyzer, care efectuează sondaje online gratuite, pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului Bihor se situează pe locul 11 între instituţiile publice din România, iar la nivel de instituţiile ale prefectului se situează pe locul 1. Tot în anul 2016, reprezentantul Guvernului în teritoriu a contabilizat ca realizări pentru judeţul Bihor: realizarea pasajului peste calea ferată în zona Metro (14,59 milioane lei fără TVA), pasajul suprateran peste drumul de centură a municipiului Oradea în zona străzii Ciheiului (26,95 milioane lei), pasajul suprateran peste drumul de centură a municipiului Oradea în zona străzii Nojoridului (31,76 milioane lei). De asemenea, Claudiu Pop a remarcat că lucrările la DN 76 se apropie de final, drumul fiind circulabil.

 

Proces câştigat cu primarul din Paleu

Un alt aspect al activităţii desfăşurate de instituţia Prefectului Bihor în acest an este cel legat de controlul de legalitate al documentelor emise de autorităţile locale. Prefectul Claudiu Pop a menţionat că după constituirea noilor consilii locale în luna iunie 2016  activitatea acestora s-a desfăşurat fără probleme deosebite, toate trimiţând pentru controlul de legalitate hotărârile pe care le-au emis. În ceea ce-i priveşte pe primari, Pop susţine că „în activitatea acestora nu au fost semnalate deficienţe administrative”. Excepţia a fost reprezentată de primarul comunei Paleu, Somogyi Ludovic. În 6 septembrie, prefectul a emis un ordin prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului primarului Somogyi  Ludovic, pe motiv că acesta nu avea dreptul să ocupe nicio funcţie publică pentru că fusese condamnat penal pentru fals în acte publice comis în mandatul precedent. Prefectura a luat această decizie bazată pe aplicarea prevederilor legale, dar şi ţinându-se cont de decizia Curţii Constituţionale nr. 536/2016 şi în Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr 18/2015. „Ordinul a fost atacat de primar la instanţa de constencios administrativ - Tribunalul Bihor, care încă de la primul termen de judecată a soluţionat dosarul. Astfel, în data de 29 noiembrie, Tribunalul Bihor a respins acţiunea intentată de Somogyi Ludovic”, a anunţat prefectul Potrivit acestuia, însă, deşi Legea administraţiei publice locale prevede faptul că în cazul încetării mandatelor aleşilor locali hotărârea judecătorească este definitivă şi irevocabilă, aceasta a fost dată cu drept de recurs. Din acest motiv, Instituţia Prefectului a solicitat instanţei îndreptarea erorii, dar cererea a fost respinsă. „Urmează ca, în cazul în care se va declara recurs la Curtea de Apel Oradea, să solicităm acesteia să constate că acesta este inadmisibil şi să-l respingă ca atare. După finalizarea procesului, postul de primar fiind vacant, este la latitudinea Guvernului României să organizeze alegeri parţiale de primar în comuna Paleu”, a mai declarat Claudiu Pop.

Reamintim că Somogyi Ludovic a fost condamnat pentru falsificarea unor acte funciare în baza cărora doi orădeni, între care şi preotul Vasile Bicăzan, au devenit proprietari pe terenuri din intravilanul comunei la care nu aveau dreptul. El a primit un an şi două luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, perioadă în care i-au fost interzise anumite drepturi, între care şi cel de a ocupa o funcţie ori de a exercita o profesie sau de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.