Persoanele care frecventează Centrul social multifuncțional pentru persoane vârstnice din Cartierul Ioșia au participat, ieri, la o discuție interactivă, pe tema violenței domestice, moderată de poliţiştii de la Prevenire - Ioana Indrieş şi Flaviu Iova. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”.

 

„Foarte multe dintre victimele cu care stăm de vorbă consideră că este suficient să vină la Poliție, pentru a semnala un caz de violență în familie, dar nu este așa! Întâi de toate, ele trebuie să solicite instanței judecătorești să emită un ordin de protecţie. Durata măsurilor de protecție dispuse de instanța de judecată nu poate depăși șase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de protecție”, a spus comisarul șef Ioana Indrieș în deschiderea evenimentului. Ea a menționat că Ordinul se emite în maxim 72 de ore de la momentul înregistrării cererii, iar competența de emitere a ordinului de protecție aparține judecătoriei în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința victima. Între măsurile de protecție, cu caracter provizoriu, se numără și evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate. „Sunt femei care au ajuns în Penitenciar, după ce au trecut de cealaltă parte a baricadei, devenind din victimă, agresor”, a adăugat Ioana Indrieș. Ea a făcut referire la femeile care au trăit o viață în abuzuri și frică, rezistând ani de zile unor suferințe crunte, fără să ceară ajutor.

Asociația Necuvinte a lansat în cursul anului trecut, în colaborare cu Poliția Română campania „Aripi Frânte”. În cadrul acestei campanii, a fost realizat și Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie, care se adresează persoanelor care înţeleg că se află într-o situaţie de tip abuziv şi fac primii paşi spre a ieşi din acel mediu. Informații legate de această broșură a oferit, în cadrul întâlnirii de ieri, comisarul Flaviu Iova. „Fenomenul violenței în familie se desfășoară gradual și etapizat, el nu apare peste noapte! Această broșură vine în sprijinul celor care nu știu cui să apeleze în caz de violență domestică”, a spus acesta, menționând că, în zilele noastre, familia a ajuns locul în care se petrec cele mai multe omoruri.

Profitând de prezența oamenilor legii în mijlocul lor, vârstnicii s-au informat și cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a nu deveni victime ale înşelăciunii prin metoda „Accidentul”, dar și ce trebuie să facă atunci când sună cineva la ușă și cere bani în numele unei fundații, pentru un caz umanitar.  

Evenimentul a fost organizat de Miorița Săteanu, membră a Parlamentului Seniorilor, înființat în cadrul proiectului „Cetăţeni activi la puterea a treia”. La întâlnire au mai participat: Simona Dejeu, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Crăciun Dume, voluntar din partea Centrului social multifuncțional pentru persoane vârstnice Ioșia, precum și membre vârstnice ale Uniunii Femeilor Bihor.