Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a fost luni, 22 mai, de la ora 12.00, gazda a două prezentări, pentru liceeni, sudenți și profesori organizate de Romanian – US Fulbright Commission, Ambasada SUA și Education USA.

 

Atmosferă destinsă, luni, la Biblioteca Județeană. O parte dintre elevi se așezaseră pe scaune în amfiteatr, în timp ce alții așteptau să intre în sală. Cele două prezentări au fost ținute de Ruxandra Rădulescu, consilier educațional, și două bursiere Fulbright, venite din SUA pentru un an. Prima prezentare a fost pentru liceeni, a început la 12.00 și s-a numit „Oportunități de studii universitare în SUA”. A doua a avut loc între 13.00 și 13.45, s-a numit „Oportunități de studii postuniversitare în SUA şi aplicațiile independente” și a fost rezervată studenților, cercetătorilor și cadrelor didactice universitare.

„În cele două prezentări de astăzi am vorbit despre posibilitățile de a studia în SUA la nivel universitar, aplicând direct la universitățile americane, unde există burse complete și unde, pe lângă condiții excepționale din punctul de vedere al predării și cercetării, există și condiții financiare excelente pentru elevii care se pregătesc și au rezultate foarte bune. În ceea ce privește studiile postuniversitare sunt două modalități: bursele fulbright pentru un an de cercetare sau post-doc, după terminarea doctoratului, 3-6 luni de cercetare la o universitate americană. Un elev de liceu ca să ajungă să studieze la o universitate din America trebuie să se pregătească conștiincios, să aibă multe activități extrașcolare și, deci, un dosar complet. Sunt recomandate câteva teste la care trebuie să aibă rezultate bune, o anumită cunoaștere a procesului de selecție a universităților americane, unde să aplice ca să poată primi bursa, și foarte multă muncă. Elevii aplică până la Bacalaureat, la finalul primului semestru școlar din clasa a XII-a. Contează notele, recomandările profesorilor, testul TOEFL și unele universități cer obligatoriu testele SAT la matematică sau alte discipline. În momentul actual sunt în jur de 1.000 de români care învață prin aceste burse în SUA, 500 la nivel universitar și alți 500 la nivel postuniversitar”, a povestit Ruxandra Rădulescu, consilier educațional, care a mai spus că principala noutate este implementarea și în România a programului „Opportunity Funds”, prin care elevii români care vor să aplice în SUA sunt susținuți prin acoperirea cheltuielilor de educație, costul testelor, costul trimiterii documentelor, biletul de avion și alocația de instalare. Însă nu toți, ci doar cei care trec printr-un program special de selecție.

„Îi consiliem noi și, dacă intră, le plătim biletul de avion și primesc o primă de instalare. Am avut patru locuri anul trecut și au intrat deja două persoane”, a declarat Ruxandra.