În luna martie a fiecărui an, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România sărbătorește Zilele Asistenţei Sociale. În Oradea, evenimentul a debutat marți, 28 martie, cu un workshop, organizat la Universitatea din Oradea, în cadrul căruia s-a discutat despre asistența socială și rolul asistentului social, sustenabilitatea comunității și a mediului, dar s-au evidențiat și serviciile de calitate pe care asistenții sociali le derulează în comunitatea locală.

 

 

Promovarea sustenabilității comunității și a mediului

Anul acesta, sub egida temei stabilite de Federația Internațională a Asistenților Sociali (IFSW) - „Promovarea sustenabilității comunității și a mediului”, evenimentele organizate cu ocazia Zilelor Asistenței Sociale urmăresc să evidenţieze progresele realizate în domeniul asistenţei sociale, rolul asistentului social în contextul socio-economic actual şi importanţa colaborării tuturor factorilor decizionali în crearea unei societăţi în care se manifestă grija pentru fiecare membru al ei. În cadrul workshop-ului, care a avut loc marți la Universitatea din Oradea, s-a vorbit despre sustenabilitatea și dezvoltarea comunității, pentru că, așa cum au subliniat și vorbitorii în cuvântul lor, „o comunitate sustenabilă nu înseamnă numai sustenabilitatea economică și sustenabilitatea mediului, ci și sustenabilitatea și sănătatea socială”.

 „Asistentul social este un profesionist care, la fel ca medicul sau avocatul, are un corp profesional - Colegiul Asistenților  Sociali. Orice persoană care dorește să practice asistența socială trebuie să fie înscrisă în Registrul Asistenților Sociali, la nivel național, și trebuie să aibă studii în domeniu”, este de părere Claudia Torje, președinta CNASR Bihor.

Este nevoie de o infrastructură socială sănătoasă!

În cadrul workshop-ului, care a avut loc marți, la Universitatea din Oradea, s-a subliniat ideea promovării sănătății în domeniul Asistenței sociale, cu atât mai mult cu cât este imperios necesar să existe profesioniști în toate structurile de asistență socială din județ și din țară. 

„Ne dorim să avem profesioniști în toate structurile de asistență socială din România, atât la nivelul autorităților naționale, cât și locale. Ne referim aici la primăriile care, din păcate, nu au asistenți sociali care să ofere servicii de calitate”, a mai spus președinta CNASR Bihor.

La întâlnire, s-a discutat atât despre asistența socială și rolul asistentului social, sustenabilitatea comunității și a mediului, dar s-au evidențiat, cu această ocazie, și serviciile de calitate pe care asistenții sociali le derulează în comunitate.

Despre adopție din experiența unui copil adoptat

Manifestările organizate de Zilele Asistenței Sociale în Bihor continuă astăzi, 30 martie, de la ora 15.30, cu lansarea cărții „Se poate și mai târziu: Până la capăt”, autor Maria Someșan (despre adopție, din experiența unui copil adoptat).

„Cartea vorbește despre traumele prin care ea a trecut după aflarea veștii că a fost adoptată și frustrările pe care ea le-a strâns, deși nu avea amintiri la vârsta de doi ani când a fost adoptată, dar au fost niște traume pe care ea le-a trăit și pe care le-a conștientizat ulterior”, ne-a declarat Claudia Torje.

Tot în cadrul Zilelor Asistenței Sociale, în data de 6 aprilie, de la ora 16.30, în Sala „Florica Ungur” din Oradea, va avea loc o manifestare, intitulată „Asistența socială în Bihor – trecut, prezent și viitor – seară de poveste”.

„Ne dorim să fie ca o bibliotecă vie pentru asistenții sociali și pentru studenții de la Facultatea de Asistență Socială, să aducem în evidență istoria Asistenței sociale din Bihor, pentru că demult au început activitățile și preocupările colegilor noștri de a înființa o organizație de profesioniști”, a mai spus interlocutoarea noastră, menționând că asistenții sociali din Bihor au participat efectiv la înființarea Colegiului Asistenților Sociali la nivel național.