Peste 30 de copii au răspuns invitaţiei Trupei Arcadia de a sărbători Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi într-un mod inedit. Astfel, copiii de la diverse şcoli orădene s-au înscris în competiţia Teatrul Meu de Păpuşi, prezentând actorilor diverse momente create de ei şi redate cu ajutorul unor marionete pe care le-au construit singuri sau cu ajutorul păpuşilor.

 

O parte din cei 30 de copii a fost prezentă şi la cele trei ateliere organizate de teatru pentru a-i ajuta să se familiarizeze cu mânuirea păpuşilor în scenă sau cu modalităţi de a construi marionete, „Am fost impresionat de faptul că, deşi o parte dintre copii au construit păpuşi alături de noi, în workshop, ei au continuat munca şi acasă, surprinzându-ne pe scenă cu păpuşi noi. În plus, au fost copii care şi-au construit singuri o întreagă scenografie”, a spus Florian Silaghi, directorul artistic al Arcadia.

De la marionete construite din seminţe de dovleac la păpuşi alcătuite din elastice de bucătărie, micuţii au dat dovadă de ingeniozitate şi îndemânare. În plus, majoritatea copiilor au venit cu poezii sau scenete inventate de ei înşişi, atrăgându-şi un plus de admiraţie din partea juriului. În total, în concurs s-au înscris 30 de copii, un grup mai mare care a reprezentat Liceul Ortodox Roman Ciorograiu, şi grupuri de câte doi copii, fraţi şi surori care s-au pregătit cu ajutorul părinţilor.

„Absolut toţi copiii au fost premiaţi. S-au dat premii pentru creaţie, interpretare, originalitate, estetica şi aspectul păpuşilor. Pentru a le încuraja căutările, pentru a le stimula imaginaţia şi dorinţa de a continua, majoritatea cadourilor pe care le-au primit de la noi, alături de diplome, au fost figurine sau tablouri pe care să le poată picta ulterior”, a mai spus directorul artistic.

Un mic cadou din partea organizatorilor a fost şi momentul de la magie oferit de Eduard şi Bianca pe parcursul jurizării, pentru ca participanţii să uite de emoţii.

Juriul concursului din acest an a fost format din Florian Silaghi (preşedinte de juriu), actriţa Zentania Lupşe, actorul Rin Tripa şi scenografa Csuri Emeşe. Evenimentul a fost prezentat de actriţele Armanca Serac şi Consuela Egyed, cărora le-a revenit şi misiunea de a citi mesajul din partea UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor).

„Şi în acest an, evenimentul a fost un succes, iar succesul nu ar fi fost posibil fără implicarea actorilor din trupa Arcadia, a voluntarilor Teatrului Regina Maria, a Departamentului de secretariat literar. Însă succesul fiecărei ediţii este asigurat de copii, care vin cu inima deschisă, din ce în ce mai bine pregătiţi, mai inventivi, mai creativi, uimindu-ne de fiecare dată”, a mai spus Florian Silaghi.