Biserica Greco-Catolică „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș a răsunat de vestirea melodioasă a apropiatei Nașteri a Domnului nostru Isus Cristos. Duminică, 18 decembrie, a avut loc, în biserica din Beiuș, Concertul de colinde „În drum spre Viflaim”, înscris în turneul colindătorilor organizat de Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici.

 

Părintele Popa Paul, inițiatorul acestui „turneu” caritabil, responsabil eparhial al biroului, a prezentat pastorația tinerilor săvârșită la nivel eparhial și a subliniat importanța implicării Bisericii în formarea tinerilor. Implicarea responsabilă a parohilor în propriile comunități și deschiderea părinților, respectiv susținerea chiar prin oferte caritabile oferă oportunitatea vitală copiilor de a-L cunoaște pe Cristos și a crește în lumina Sa.

Concertul a debutat cu un recital de colinde susținut de artistul orădean Ovidiu Lazăr. Tânăr, dar rodnic prin recunoașterea talentului său vocal, Ovidiu a adus nu doar zâmbete de admirație pe fețele atente și apreciative, ci chiar și lacrimi pline de recunoștință față de evenimentul divin al Nașterii lui Isus ce avut loc într-un trecut și totuși actual: „aseară pe-nserate”. Pe undele vocii sale, călătoria spre Viflaim a fost surprinzător de scurtă și plăcută, publicul ajungând îndată să-l admire pe Fiul de Împărat, așezat „pe fânul cel uscat”. Momentul special a fost urmat de interpretarea colindelor tradiționale ale zonei folclorice beiușene de către tinerii membri ai ansamblului vocal beiușean „Muguri și mlădițe de tezaur” și Andrei Boroș, formați de interpreta Anca Banda. Alături de ei, auditorul se simțea privitor de pe prispa casei colindate. Binecuvântarea tradițională și, nu în ultimul rând, plină de haz a pălincii și pâinii au deschis apetitul pentru „omenirea” de la finalul concertului. Recitalul invitaților a fost urmat de cel al tinerelor gazde ale parohiei beiușene: au cântat întâi tinerii  Zima Miriam și Farkas Robert, urmați apoi de colegii lor de la oratoriul „Colț de rai”. Munca asiduă a micilor colindători, armonia dintre voci și instrumente muzicale, a fost răsplătită de aplauzele celor prezenți, spre satisfacția „antrenorilor” Zima Carmen și Boldiș Zoltan. Profitând de acest moment comunitar, a fost prezentată Asociația „Ave Miriam”, mutată recent (de la Valea lui Mihai) la Beiuș, care prin coordonatorul ei, Zima Carmen, împlinește preocuparea pastorală locală prin diverse activități catehetice și comunitar-recreative în oratoriul „Colț de rai”. Momentele frumoase create de acești tineri au fost nu doar apreciate prin aplauzele auditorului, ci și răsplătite prin colindul adulților, exprimându-le părintește: „Suntem alături de voi”. Corul bărbătesc beiușean, dirijat de domnul Boldiș, a încântat auditorul cu glasul plin, puternic și, uneori, totuși suav. Seara de colinde a fost încheiată de recitalul corului bisericii greco-catolice din Beiuș - „Ioan Bușiția”, dirijat de domnii Sava Constantin și Boldiș Zoltan, prezentați „mai vesel” – „doi militari cu fruntea-n sus, de straja corului nost` puși”. Sub baghetele lor, coriștii au concluzionat mesajul creștin cântând „O, ce veste minunată!”, acompaniați și de creștinii prezenți. Plini de bucuria vestirii Nașterii lui Isus și din dorința unei vieți binecuvântate trăite în lumina Sa, seara s-a încheiat prin urările tradiționale ale parohului Zima Zorel – „Crăciun binecuvântat!” și cu urarea cântată „La mulți ani!”.

Pr. Zorel ZIMA