La începutul acestui an, primarul Petru Mlendea-Căluș a trecut în revistă principalele proiecte investiționale de pe agenda edililor beiușeni. Aceștia sunt convinși că dezvoltarea economică locală depinde de finalizarea marilor proiecte de infrastructură rutieră care trec prin oraș.

 

De aceea, edilii beiușeni văd ca pe niște beneficii semnificative modernizarea Drumului Național 76, care este tot mai aproape de finalizare ori iminenta începere a lucrărilor la centura ocolitoare a Beiușului, care va descongestiona circulația prin devierea traficului greu. Totodată, declara interlocutorul nostru, reabilitarea porțiunii DN 76 de pe raza municipiului Beiuș va începe în primăvară.

Deoarece între existența unor artere rutiere moderne și dezvoltarea economică a Beiușului este o legătură firească, autoritățile locale fac demersuri, împreună cu Consiliul Județean Bihor, pentru amenajarea unui parc industrial. În acest sens, Consiliul Local al municipiului Beiuș a aprobat, la 17 august 2016, delimitarea unui perimetru de aproape 44 de hectare în vederea constituirii unui parc industrial. După cum precizau primarul Mlendea-Căluș și viceprimarul Dăescu, urmează să fie asigurate utilitățile necesare funcționării viitorilor agenți economici din parcul industrial beiușean, inclusiv gazul, care trece prin proximitatea Beiușului și poate fi alternativa atât pentru zona industrială, cât și pentru încălzirea locuințelor.

O altă prioritate este reabilitarea infrastructurii rutiere din Beiuș, după scoaterea traficului greu din urbe. Planurile de modernizare a rețelei rutiere urbane vor fi axate pe extinderea traseelor principale și pe o gândire unitară, la nivel de cartiere. Câteva dintre proiectele finalizate și care urmează să intre în faza de execuție în acest an au ca obiective lărgirea străzii Andrei Șaguna, amenajarea de parcări în jurul Parcului „Mihai Eminescu” și extinderea spațiilor de parcare din Piața Samuil Vulcan și de pe strada Crișul Negru.

Pentru a pune capăt intervențiilor asupra carosabilului, ulterioare asfaltării, trotuarele vor fi modernizate prin pavarea cu dale betonate, deoarece utilitățile pentru locuințe vor trebui duse la limita de proprietate și, în acest fel, vor fi create zonele de trecere și de acces la rețelele de utilități.

Concomitent cu reabilitarea străzilor și trotuarelor, administrația locală intenționează, împreună cu TRANSGEX, să realizeze, încă din primăvară, un al treilea foraj de apa geotermală, ceea ce va permite extinderea rețelelor de alimentare cu agent termic pentru populație, pe mai multe străzi, câteva dintre acestea fiind 22 Decembrie, Iancu de Hunedoara, Teiului sau, parțial, Nicolae Grigorescu.

Referitor la eficientizarea sistemului de încălzire centrală, a fost rezolvată provizoriu problema deficitului de căldură din cartierul Samuil Vulcan, iar din primăvară va fi amplasat acolo un nou modul termic.

Profitând de existența apei geotermale, Primăria și Consiliul Local materializează un vis mai vechi al beiușenilor și anume acela al construirii unui bazin de înot. Acesta va fi ridicat în colaborare cu Consiliul Județean și se va afla în incinta Stadionului Municipal „Matei Francisc”.

Tot în această perioadă, Primăria elaborează proiecte care vizează: modernizarea Centrului de Primiri Urgențe de la Spitalul Municipal, ridicarea unui nou corp de clădire – cu cantină și șase săli de clasă – la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, etajarea Grădiniței din centru, reabilitarea și dotarea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, modernizarea și extinderea Căminului Cultural din Delani, pentru a putea desfășura acolo diverse evenimente comunitare, precum și reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, deocamdată găsind disponibilitate pentru aceasta la proprietarii de apartamente din șase blocuri aflate în zona centrală a orașului.

Colectarea selectivă a deșeurilor se numără printre prioritățile autorităților locale. Vorbindu-ne despre situația de la nivelul urbei, edilii beiușeni au precizat că, pe de o parte, etapa conservării fostei halde de gunoi este aproape de finalizare, urmând ecologizarea zonei respective, iar pe de alta, lucrările la Stația de sortare și transfer sunt avansate, constructorul le va preda, cel târziu, în martie-aprilie, după care va fi organizată licitația, la nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, în vederea atribuirii serviciului de salubritate pe Zona 4, din care face parte și Beiușul.