Ziua de 15 Martie are o semnificație aparte pentru comunitățile maghiare din Ungaria și din afara acestei țări. Sărbătoarea de la începutul primăverii marchează începutul revoluției pașoptiste maghiare, reprezentând, deci, un reper al luptei națiunii vecine pentru libertate și democrație.

 

Chiar dacă obiectivele teritoriale ale guvernului revoluționar maghiar de la 1848 au fost în opoziție cu idealurile legitime ale românilor ardeleni, care aspirau la libertate și unitate națională, împreună cu frații lor de peste munți, astăzi, la împlinirea a 169 de ani de la declanșarea revoluției pașoptiste maghiare, suntem în măsură, români și maghiari, deopotrivă, să extragem esențialul din programele revoluționarilor de atunci, și anume atașamentul acestora față de ideile generale de libertate individuală și națională.

În această atmosferă de concordie interetnică s-au desfășurat, la Beiuș, duminică, 19 martie, festivitățile dedicate Zilei maghiarimii de pretutindeni. Organizatorii manifestărilor de la Beiuș au fost filialele locale ale UDMR din Beiuș, Tărcaia, Grădinari, Finiș și Remetea.

Manifestările au început la biserica reformată din Beiuș, cu ceremonia religioasă oficiată  de parohul Reman Elek-Ștefan și de pastorul Sebestyen Laszlo, din Tărcaia, după care a urmat un scurt moment artistic în limba maternă, oferit de corurile bisericilor reformate din Remetea, Tărcaia, Grădinari și Finiș.

Invitați de onoare la eveniment au fost: consulul Laky-Takacs Peter-Attila, din cadrul Consulatului General al Ungariei de la Cluj-Napoca, senatorul Cseke Attila, primarul municipiului Beiuș, Petru Mlendea-Căluș, precum și Kery Hajnal, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.  

Manifestările festive au continuat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la bustul poetulul Petofi Sandor, din fața bisericii reformate și cu un spectacol găzduit de Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” și susținut de ansamblurile „Hajdu” din Debrețin și cel de copii din Tărcaia.

Consulul Laky-Takacs Peter Attila a citit mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, iar primarul Petru Mlendea-Căluș a transmis salutul autorităților locale.

Fiind alături de comunitatea maghiară din Depresiunea Beiușului, la ceas de sărbătoare, senatorul Cseke Attila a accentuat conviețuirea exemplară dintre etniile trăitoare în această regiune.