Un grup de beiușeni îngrijorați și nemulțumiți de executarea unor lucrări edilitare la Beiuș s-a adresat ziarului CRIŞANA, după ce a fost trimisă o scrisoare deschisă către Primăria și Consiliul Local Beiuş. Redăm mai jos scrisoarea semnată de Adrian Ciorna şi Emil Popa, demers care a suscitat un real interes în rândul beiuşenilor pe reţelele de socializare...

La Beiuș se pregătește un „furt”... Furt de siguranță copii, furt de confort deplasare mămici cu copii de mână, mămici cu bebeluși în cărucioare, de pensionari ce se deplasează cu trolere la Penny Market sau Unicarm pentru cumpărături, furt de confort la mersul pe jos a sute de școlari zilnic spre Școala Gimnazială Popoviciu ori de copii mici spre grădinița din Vlaicu (Aleea Independenței).

Oare cum? Furt? Pe mâna primăriei? Pe mâna consiliului local? Ziua în amiaza mare? Da! În săptămâna mare de Paști, se execută un trotuar și un carosabil pe str. Aurel Vlaicu în secțiunea dintre intersecția cu str. Vasile Lucaciu (puntea de peste Vale) și str. Ion Antonescu (fostă Spitalului).

Ce se întâmplă? Ei bine, pe porțiunea de stradă în lucru dintre intersecția cu str. Ep. M. Pavel și str. Ion Antonescu căreia i se profilează deja bordurile, trotuarul are doar 1,10m și în unele locuri bine sub această dimensiune!

Azi de dimineață (vineri, 14 aprilie - n.n.), trei beiușeni au măsurat și trotuarul și carosabilul... Și, minciună... ni s-a spus că acel carosabil trebuie să aibă 5,50 m lăţime. Dar de fapt are între 5,75 m și 5,90 m! Furt! 25 de cm minimum furați din trotuarul destinat bătrânilor, copiilor, mamelor cu copii mici, adulților la promenadă, tinerilor la plimbare prin orașul nostru prăfuit. Risc de accidente grave! Nu încap doi pietoni unul pe lângă altul să treacă la modul minim de siguranță și confort. Dacă o cumpărătoare vine de la Penny Market sau Unicarm cu plase nu mai încape nimeni pe lângă dânsa! Să zicem că cineva se grăbește și se ferește de cumpărătoare, lunecă de pe bordură și cade sub o mașină în trecere la un atare trotuar îngust... Cine răspunde? Ce grijă de cetățean arată primăria? Cum este apărată siguranța și interesul superior al sute sau mii de oameni ce trec zilnic pe acel trotuar, de la copii la bătrâni? Sau cum se execută un trotuar care să sufoce în așa hal accesul sigur al pietonilor într-o Europă (și Românie - da, Românie - dar în alte orașe!) unde se scot mașinile din multe zone urbane? Iar la Beiuș se fură dintr-un trotuar și de fapt din siguranța și confortul cetățenilor?

Paradoxul este că a doua porțiune de stradă în lucru, cea de la intersecția cu str. Ep. M. Pavel la intersecția cu str. Vasile Lucaciu trotuarul are 1,40 m lățime pe lângă proprietatea doamnei Dărăban! Deci aceeași stradă în lucru are un trotuar de 1,40m și cel în continuarea sa de 1,10m și chiar mai îngust, pe la 0,9m la 1m spre stâlpul de curent ce stă țanțoș în mijlocul trotuarului. Iată că se poate! Aceeași stradă, aceeași primărie, același executant!

Nu este nici o lege care să forțeze „furtul” din trotuare în orașe vechi, cu străzi necroite pentru civilizația automobilului. Nici lățirea abuzivă a carosabilului pentru domni şoferi sau doamne șoferiţe care nu merg niciodată pe jos. Căci și dacă cifra de 5,50 m ar fi reală, deja e „furt”! De la 25 cm de trotuar în sus, cum am spus. Căci la un moment dat carosabilul ajunge și la 5,90 m, măsurat cu martori! Vezi foto! Beiușenii își cumpără tancuri late de 3,5m: anulăm trotuarele și scobim în fundațiile caselor să treacă 2 tancuri unul pe lângă celălalt?

Semnând mai jos, protestăm spre remedierea situației și asigurarea siguranței publicului și protejarea interesului superior al pietonilor - copii care nu se pot ușor proteja singuri, bătrâni, pietoni beiușeni în general. E vorba de siguranța noastră și de buna reputație a Consiliului local și a primăriei și a întregului oraș. Bordurile pot fi și trebuie scoase, mutate civilizat la 1,40m ca și celălalt trotuar ca să putem circula pe jos ca oamenii civilizați pe acea porțiune! Nu este acceptabil ca să înghițim atare dispreț, atare abuz.