Primăvara a început sub semnul acțiunii la Casa Memorială „Iuliu Maniu” unde se dorește refacerea „parcului bătrânului castel”, cum era numit perimetrul din jurul casei de către strănepotul lui Iuliu Maniu, preotul Matei Boilă.

Acțiunea a debutat la începutul lunii martie, când au fost plantați 300 de puieți de pin, activitate urmată de tăierea unui tei, în cursul săptămânii trecute, copac ce punea în pericol mormintele familiei Maniu.

„Acest tei, fiind uscat, constituia un pericol pentru mormintele familiei Maniu. Anul trecut, în timpul unei furtuni s-au rupt crengi din acest copac și au căzut peste morminte, dar, din fericire, nu au deteriorat crucile. Le mulțumim pentru ajutor șefului de Ocol „Măgura” din Șimleu Silvaniei, ing. Nicolae Valcăuan, și domnului Filipcic Ștefan, care conduce o firmă de exploatare forestieră și care, cu profesionalism, a reușit să scoată copacul fără ca mormintele să fie puse în pericol”, transmite parohul Cristian Borz. În perioada următoare, va urma curățarea și văruirea copacilor, strângerea crengilor căzute și ecologizarea zonei.

 

Prezentul (re)construiește imaginea trecutului 

La umbra timpului, în răgazul dintre două lumi, s-a scris și s-a descris imaginea parcului, a împrejurimilor Casei Maniu. Conform unui fragment semnat de Elena Aciu (n. Fabian), din Monografia Clarei Maniu, premiată la Paris, „La Dealul Țarinei din Bădăcin, daruri îmbelșugate ale naturii alternează norocos cu hărnicia, o grădină fermecată cu marii (sic!) teritorii de pomi roditori și podgorii extinse, cu belșug de lanuri, grupuri de flori alese, cu bogată variație de culori și miresme, arbuste (sic!) și tufe decorative, cu adieri îmbălsămate de mireasma brazilor trufași, cu tainicele șoapte ale plopilor, și toate, toate produsul muncii devotate cultului naturii”. În același text este descrisă și aleea care șerpuiește de la casă spre vârful dealului, „însoțită” de tufe decorative, de flori alese cu o bogată varietate de culori și miresme, de arbori seculari, plantați cu chibzuială la distanță simetrică. Drumul duce spre cavoul familiei, unde sub crengile părului lui Barnuțiu își dorm somnul de veci cei răposați. Aici, Clara Maniu, singură sau însoțită de nepoți, adesea stătea pe banca de la marginea mormintelor, pierdută în amintiri sau cufundată în rugăciune, până când s-a alăturat și ea celor adormiți, așteptându-l acasă pe fiul Iuliu, care doar în mod simbolic este alături de familia sa, el așteptând învierea morților în Cimitirul Săracilor de la Sighet. Iuliu Maniu iubea foarte mult casa din Dealul Țarinii, era legat sufletește de acele locuri, de oameni, de cei vii și de cei care s-au dus.

Iuliu Maniu: „La Bădăcin, parcă și aerul este mai proaspăt. În liniștea grădinii mele uit greutățile zilnice, pentru că aici mă simt, cu adevărat, acasă.”

După cum se arată în Monografia familei Maniu, semnată de parohul Cristian Borz, după arestarea lui Iuliu Maniu, în 1947, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrășăminte chimice, în 1960 era sediu de gospodărie mixtă, iar brigadierul Szabo bacsi era cel care se ocupa de întreținerea casei, dar și de toată gospodăria, de culturile de păioase, de livadă, de vie, de prisacă, de animalele; apoi a devenit tabără pentru pionieri, cei născuți în anii ’60-’70 mai spun și astăzi, în loc de Dealul Țarinei, „la tabără”; în anii ’80 se înființează căminul pentru copii cu handicap sever, unde sunt aduși copii din tot județul, și nu numai, ei vor locui chiar în casă până în 1994, când o fundație din Germania le construieşte căsuțe speciale. Astăzi, bătrânul conac, leagănul atâtor idei mântuitoare, vatră de armonie unde își aflau alinarea sufletele lovite de dureri, locul în care înaintașii noștri se întâlneau și hotărau soarta acestui neam, așteaptă să-și recapete strălucirea de odinioară.

Cei care doresc să contribuie la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” o pot face donând în conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Întreaga activitate legată de evoluția campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook Salvati Casa Memoriala Iuliu Maniu.

Echipa de campanie