IMPACT este un program de educație non-formală, care se desfășoară prin intermediul cluburilor școlare, dezvoltat de Fundația „Noi Orizonturi”, iar în județul Bihor, a fost implementat de Asociația Filantropia Oradea. În Oradea, există mai multe astfel de cluburi, în care elevii și profesorii se implică în activități extrașcolare.

 

La Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Clubul IMPACT funcționează din anul 2013, și se desfășoară ca o activitate extracurriculară ce vine în completarea educației formale. Abordarea propusă de activitățile IMPACT este cea de învățare experiențială și de dezvoltare a educației prin implementarea de proiecte în folosul comunității. Elevii participă activ la aceste proiecte, le propun și le derulează, devenind, în acest fel, membri activi ai schimbării sociale. În acest fel, își dezvoltă o serie de abilități și competențe și se formează în spiritul unor valori pozitive, cum ar fi implicarea, integritatea, munca în echipă, responsabilitatea, respectul pentru ceilalți, compasiunea.

De-a lungul existenței sale, clubul IMPACT din Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea a derulat mai multe proiecte prin care elevii s-au implicat în comunitatea locală. În urma invitației de a participa la campania „Voluntariat - colecția de primăvară”, s-a desfășurat proiectul, de acum numit „Alături de Robert”, ca urmare a propunerii lansate de Asociația Filantropia Oradea și Rotary Club Oradea, cu sprijinul cărora s-a derulat prima parte a acestuia.

Scopul proiectului a fost determinat de nevoia de a încuraja copiii și tinerii să participe la activitățile de voluntariat și de a veni în sprijinul celor mai puțin favorizați, care au nevoie de ajutorul celor din jur.

„Prin activitățile propuse în acest proiect, desfășurat în luna aprilie a acestui an, am dorit să-l ajutăm pe un elev din școala noastră, bolnav de leucemie. Robert este elev în clasa a VIII-a, și se află în acest moment sub tratament, în urma faptului că boala cu care a fost diagnosticat, pentru prima dată, în urmă cu trei ani, a recidivat. El se află în grija mamei sale, deoarece tatăl său a decedat în urmă cu câțiva ani”, ne-au declarat reprezentanții școlii.

„Ne-am propus să încercăm să venim în sprijinul lui, oferindu-i suportul nostru emoțional, educațional și financiar, astfel că am derulat o campanie la nivelul școlii, în urma căreia am avut mulțumirea de a vedea implicarea membrilor comunității noastre școlare. Am fost extrem de impresionați de mobilizarea tuturor, de generozitatea și compasiunea de care au dat dovadă”, au mai spus interlocutorii noștri.

Prin intermediul ziarului CRIȘANA, reprezentanții Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea au ținut să aducă mulțumiri tuturor pentru implicarea și dărnicia cu care au sprijinit acest proiect: elevilor de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, părinților acestora, profesorilor, învățătorilor, dar și personalului angajat din școală.

Suma strânsă din donații a fost de 20.101 lei, bani care îl vor ajuta pe Robert pe parcursul tratamentului pe care-l urmează. Această sumă va fi administrată cu ajutorul unui asistent social din cadrul Fundației Filantropia Oradea și va fi utilizată în funcție de nevoile medicale specifice tratamentului.

Numărul mare al celor implicați în proiect este o dovadă a faptului că în această apreciată școală din Oradea există o comunitate în adevăratul sens al cuvântului.

Așadar, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea este o școală de IMPACT!