În mod tradițional, de Înălțarea Domnului, românii prăznuiesc și Ziua Eroilor. La Beiuș, manifestarea dedicată acestei importante sărbători a avut loc în Cimitirul Eroilor.

 

După intonarea Imnului de Stat, clerici aparținând cultelor ortodox și greco-catolic au oficiat două slujbe de pomenire a celor care au dat jertfa supremă pentru Neam și Țară. La eveniment au participat reprezentanți ai Primăriei, garnizoanei locale și ai celei din Oradea, ai poliției, pompierilor și instituțiilor de învățământ din urbe, cadre militare în rezervă și retragere, precum și membri ai filialei bihorene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Cei doi protopopi, părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, și protopopul greco-catolic de Beiuș, Zorel Zima, au evidențiat datoria de a ne cinsti eroii căzuți pe câmpurile de luptă, pe cei care ne-au lăsat întregi, prin jertfa lor, Țara și Credința. Tăsică Bursașiu, reprezentantul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a vorbit despre Cimitirul Eroilor din Beiuș, în care se odihnesc 176 dintre cei care au pus jertfa lor supremă la temelia statului național unitar român. Despre obligația autorităților locale de a întreține spațiile sacre în care-și dorm somnul de veci eroii, a rostit o alocuțiune primarul municipiului Beiuș, Petru Mlendea-Căluș:

La finalul ceremoniei, cei prezenți au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor și pe mormintele în care-și dorm nemurirea cei care au dat jertfa supremă pentru Neamul și Țara lor.