Devenită deja o tradiţie, Ziua Zonelor Umede a fost sărbătorită şi anul acesta alături de ecologiştii Clubului Copiilor şi Elevilor din Beiuş.

 

La Clubul de Mediu din Beiuș, reprezentanţii ABA Crişuri au moderat, joi, o dezbatere interactivă, pe tema zonelor umede din România.

„Iubiți Zonele Umede, ele sunt viitorul nostru!”, acesta a fost mesajul din partea tinerilor, cu care s-a deschis sesiunea de prezentări. Activităţile s-au desfăşurat în laboratorul de protecţia mediului din cadrul Clubului şi au reunit peste 35 de elevi şi cadre didactice. Individual sau în echipe, cu desene, machete sau caricaturi, cu poezie sau texte din enciclopedie, fiecare ecologist a dorit să evidenţieze importanţa şi rolul zonelor umede în dezvoltarea unei comunităţi. Inedite au fost și colajele foto realizate de elevi în cadrul vizitei de studiu la apele mezotermale din Răbăgani.

Zonele umede contribuie la menţinerea calităţii mediului prin rolul lor multiplu: controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, precum şi atenuarea schimbărilor climatice. „Valoarea zonelor umede trebuie să fie nu doar un subiect pentru o lecție de mediu, ea trebuie să fie conștientizată și de populația adultă. Dezastrele naturale pot fi prevenite și cu ajutorul zonelor umede”, a declarat Florica Gabor, profesor coordonator al centrului de protecţia mediului.

În România, există 89 de zone umede recunoscute la nivel internaţional, iar cea mai mare zonă umedă din Europa este Delta Dunării. „În Bazinul Hidrografic Crişuri există 32 de zone protejate pentru habitate sau specii, unde apa este un factor important. Suprafaţa acestor zone este de aproape 2.500 kmp, reprezentând 16,8% din suprafata bazinului hidrografic Crişuri”, a subliniat și Dorel Dume, director ABA Crişuri.