Doamna cântecului românesc, Maria Haiduc, împlinește astăzi, 29 septembrie, 77 de ani. S-a născut la Oradea, unde a urmat şcoala elementară, apoi, timp de doi ani, Şcoala Tehnică Financiară (care s-a desfiinţat), după care se înscrie la Liceul Nr. 1, în prezent Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”.

 

Din anul 1955, cântă muzică populară românească, începând să colaboreze şi cu Filarmonica din Oradea, iar la scurt timp este angajată solist vocal al Orchestrei Populare Crişana. Din anul 1992, începe o colaborare fructuoasă cu Ansamblul Nuntaşii Bihorului al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea. De asemenea, colaborează cu Inspectoratul de Cultură Bihor, Centrul Creaţiei Populare, Şcoala de Artă Francisc Hubic, Palatul Copiilor, Uniunea Culturală “atra Românească, Uniunea Femeilor, Liceul de Artă etc. Pentru activitatea profesională de excepţie a fost decorată în anul 1972 cu “Ordinul Meritul Cultural”, pentru păstrarea şi promovarea muzicii româneşti, iar la aniversarea a 40 de ani de activitate artistică, 1955-1995, Inspectoratul pentru Cultură şi Culte a judeţului Bihor îi acordă diploma “Pentru merite deosebite în interpretarea şi promovarea melosului bihorean”. În anul 2002, Ministerul Culturii îi acordă pentru contribuţia de excepţie în promovarea folclorului românesc o „Diplomă de excelenţă” şi „Trofeul folclorului românesc 2002”. Tot în anul 2002, Maria Haiduc a fost decorată cu „Crucea Naţională Serviciul Credincios”, cls. a III-a, acordată de Preşedinţia României, pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală.

În 2004, Preşedinţia României îi conferă Ordinul „Meritul cultural” în grad de ofiţer „Arta spectacolului”, în semn de apreciere a activităţii şi pentru dăruirea şi talentul pus în slujba artei scenice. Realizator de emisiuni folclorice devine în anul 1999, la TVS Oradea, azi DigiTV, unde, timp de cinci ani, oferă publicului emisiunea „Crişule, pe malul tău”, continuată până în 2010, la televiziunea Naţional Beiuş. În anul 2006 primeşte titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Oradea, iar în 2007 devine Cetăţean de onoare al comunei Cefa (locul de naştere, Inand, al mamei sale). A îndrumat multe generaţii de tineri talentaţi pe drumul afirmării şi al păstrării melosului tradiţional românesc. A devenit şi „brand bihorean”, pentru că Federaţia Patronilor Bihor i-a oferit, în prima Gală a Brandurilor Bihorene, o frumoasă plachetă „Premiu de excelenţă”- 14 decembrie 2011. Este  căsătorită şi mamă a doi copii „la casele lor”, Marcel şi Ioana. A editat, prin Fundaţia Maria Haiduc, două cărţi: „Cântecele mele” şi „Cântecele noastre”. În vara lui 2014, a participat la spectacolul de excepţie ocazionat de 50 de ani de existenţă ai Ansamblului Nuntaşii Bihorului al Casei de Cultură a Sindicatelor, ocazie cu care a fost premiată de conducerea Consiliului Judeţean Bihor şi a Şcolii de Arte Francisc Hubic.

La ceas aniversar, Maria Haiduc își dorește sănătate, înțelegere în familie, înțelegere cu prietenii, dar și cu tinerii talentați pe care îi îndrumă cu atâta dragoste și pe care îi ajută cu toate puterile sale. Ziua de naștere și-o va petrece în familie. „Îmi voi petrece ziua de naștere în familie. De altfel, pe 15 august, de Sfânta Maria Mare, ne-am reunit în familie, cu frații și cumnații. Cred că și acum vom sărbători în același mod, pentru că ne place să fim împreună, să discutăm problemele noastre, să râdem și să cântăm”, ne-a mărturisit artista.

„Cred că fiul meu, Marcel, îmi va face o surpriză, pentru că mi-a promis că, la sfârșitul acestei luni, va veni acasă cu soția. Fiica mea va veni cu soțul ei, de asemenea voi fi împreună cu frații și cumnații mei. Îmi voi sărbători ziua de naștere fie la casa de la țară, fie în Oradea, în funcție de cum ne va permite timpul tomnatic”, a mai spus Maria Haiduc.

La zi aniversară, îi urăm multă sănătate şi viaţă lungă în marea familie a cântecului românesc!