La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, 28 aprilie, la sediul Primăriei municipiului Beiuș, s-a desfășurat conferința de finalizare a proiectului intitulat „Studiu de prefezabilitate asupra sistemului de încălzire din Beiuș”.

 

Cu o perioadă de implementare de douăzeci de luni, între septembrie 2015 și aprilie 2017 și cu finanțarea, în sumă de 206 de mii de euro, asigurată prin Programul RO06 Energie Regenerabilă (RONDINE), proiectul are ca beneficiar Primăria municipiului Beiuș. La buna derulare a acestuia au contribuit și partenerii de proiect: Autoritatea Națională de Energie din Islanda și Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România.

Obiectivele „Studiului de prefezabilitate asupra sistemului de încălzire din Beiuș”, prezentate de Beatrice Șerb, manager de proiect, au fost: reevaluarea și actualizarea potențialului de producție a resursei geotermale din municipiul Beiuș și actualizarea evaluării anterioare; creșterea conștientizării autorităților locale și a cetățenilor cu privire la potențialul și beneficiile utilizării agentului termic geotermal, atât în oraș, cât și în împrejurimi și evaluarea potențialului de creștere a utilizării agentului geotermal în municipiul Beiuș și în comunitățile învecinate. La conferința de presă au participat reprezentanți ai Primăriei Beiuș, Administrației Fondului pentru Mediu, furnizorului de energie termică Transgex, Autorității Naționale de Energie din Islanda și ai unor firme din aceeași țară, interesate de proiectul de la Beiuș.

Georgeta-Elisabeta Ionescu, vicepreședinta Administrației Fondului pentru Mediu, a subliniat importanța asigurării încălzirii orașului prin exploatarea zăcământului de apă geotermală de la Beiuș, mai ales în condițiile schimbărilor climatice actuale și viitoare.

Despre rezultatele proiectului menționat a vorbit primarul Petru Mlendea-Căluș. Edilul a anunțat că studiul indică menținerea zăcământului în parametri normali, sursa de apă geotermală nefiind afectată de exploatarea începută în urmă cu aproape două decenii. Interlocutorul nostru a mai precizat că se fac demersuri pentru realizarea unui nou foraj și pentru încălzirea integrală a Beiușului cu apă geotermală.

Baldur Petursson, reprezentantul Autorității Naționale de Energie din Islanda, a dat asigurări că zăcământul de apă geotermală de la Beiuș are un potențial mult mai mare, iar eficientizarea exploatării acestuia ar putea transforma Beiușul în primul oraș european încălzit integral cu apă geotermală.