Ziua de 22 noiembrie 2016 a fost una importantă pentru studenţii români de la Academia Română din Cetatea Eternă, întrucât instituţia a găzduit un eveniment care l-a avut ca protagonist pe ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

În cadrul vizitei sale în Republica Italiană, Lazăr Comănescu s-a aflat în ,,miezul” vieţii academice alături atât de studenţii de la Universitatea Roma Tre, Departamentul de Ştiinţe Politice, cărora le-a vorbit despre importanţa cooperării celor două state partenere pentru întărirea procesului de integrare, respectiv pentru o Europă mai coesivă, cât şi alături de studenţii români pe care i-a întâlnit la Accademia di Romania. Lazăr Comănescu a fost însoţit de ambasadorul României în Republica Italiană, George Bologan, care a subliniat printre altele importanţa şi responsabilitatea umană faţă de alegerile care sunt făcute, oferind ca exemple aniversările pe care România are să le celebreze în următorii ani: 2017- 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, 2018 - 100 de ani de la Constituirea Statului Naţional Unitar Român, 2019 - comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Aceste evenimente reprezintă, în esenţă, asumarea unor alegeri pe care în cursul istoriei oamenii le-au luat în speranţa unui viitor liber şi prosper pentru România. Totodată, George Bologan a ţinut să precizeze rolul important pe care îl joacă tinerii români aflaţi la studii în străinătate, numindu-i pe aceştia cei mai de seamă ,,ambasadori ai României”.

În cadrul discuţiei sale cu studenţii de la Accademia di Romania, Lazăr Comănescu a subliniat rolul important pe care România îl joacă în cadrul Uniunii Europene, dar şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. S-a referit mai cu seamă la poziţia geostrategică a României aflată la graniţa Estică a Europei, dar şi în bazinul Mării Negre. Ministrul a punctat faptul că în prezent ,,România nu are o altă alternativă decât Uniunea Europeană”, şi că este importantă implicarea şi cooperarea spre întărirea procesului de integrare în Uniunea Europeană, dar şi spre dezvoltarea durabilă a ţării. O altă  discuţie pe care Ministrul a avut-o cu studenţii a fost despre importanţa accesării fondurilor europene pentru dezvoltare, precum şi despre programele nou-lansate pe care tinerii le pot accesa în vederea dezvoltării start-up-urilor sau a consolidării la nivel micro a parteneriatelor româno-italiene. În  final, ridicându-se din public problema organizatorică a viitoarelor alegeri din 11 decembrie, Lazăr Comănescu a specificat faptul că în diaspora numărul secţiilor de votare a fost suplimentat cu 417 de noi centre, iar în Republica Italiană numărul secţiilor de votare a fost suplimentat, acesta ajungând la 73 de centre,  având în acelaşi timp cele mai multe secţii de votare din întreaga diasporă.

În cadrul vizitei de lucru  în capitala Republicii Italiene, Lazăr Comănescu a mai avut o întrevedere cu omologul său italian, Paolo Gentiloni alături de care a abordat teme de actualitate de pe agenda europeană. Aceştia au subliniat importanţa relaţiei privilegiate dintre România şi Italia, dar şi importanţa comunităţii româneşti din Italia şi a celei italiene din România, care reprezintă punţi solide de legătură între cele două societăţi.

Alina-Maria BALAJ